Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Förintelsens minnesdag i år på temat flykt

På onsdag den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Malmö. I år är temat för arrangemanget Flykt och deltar gör bland annat Förintelsens Ögonvittnen och Malmös fristadsförfattare Jude Dibia. Högaktuellt med anledning av att allt fler judar i Malmö och Sverige känner sig otrygga här!

Judiskt monument, Foto;  Jedidja, pixabay

Tid och plats: Biografen Panora, Friisgatan 19 D, 27 januari kl. 17-20. Fri entré.

Program

17.00-17.15 Inledning
Jenny Malmsten, konferencier, hälsar välkommen.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh inviger minnesdagen.

17.15-18.15 Berättelsen förs vidare
Några personer från Förintelsens ögonvittnen samtalar med ungdomar som besökt Auschwitz. Ett möte över generationsgränser med förintelsen i fokus.
Moderator: Sarah Forssell

Forintelsen728
Birkebau, Auschwitz, Koncentrationsfängelse. Foto; RonPorter, pixabay

18.30-19.30 Litteratursalong med Smockadoll
Författaren Kristian Carlsson och musikern L.T. Fisk presenterar Malmös fristadsförfattare Jude Dibia, från Nigeria. Den nigerianske författaren och jämlikhetsaktivisten Jude Dibias debutroman Walking with Shadows blev 2005 den första nigerianska romanen med en homosexuell huvudperson. Dibias roman väckte debatt om olika sexuell läggning, medan samhället fortsatte att förneka att det existerade i Nigeria. Sedan dess har nigerianska staten infört allt strängare lagar som drabbar hbtq-personer. Jude Dibia gick i exil och är Malmös fristadsförfattare 2015-2017. Språk: engelska och svenska.

19.30-20.00 Svarta gryningsmjölk vi dricker dig om kvällen
Dödsfuga av Paul Celan har ofta beskrivits som den vackraste dikten som skrivits om Förintelsen. Vi får lyssna till skådespelaren Håkan Paaske som framför Dödsfuga, ackompanjerad av Tobias Allvin, från klezmerbandet Tummel.
Avslutning av Jenny Malmsten.

För mer information om programmet, kontakta:
– Nina Olsson, Stadsbiblioteket i Malmö, e-post nina.olsson@malmo.se, tel. 0708-65 66 42
– Paula Bustos Castro, ARF i Malmö, e-post paula@arfarf.se, tel. 040-30 24 07, 0707-32 36 28

Ett samarrangemang mellan:
ABF Malmö, ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter, Förintelsens Ögonvittnen, Röda Korset, Malmö Stadsteater, Stadskontoret Malmö stad, Malmö Museer, Stadsbiblioteket i Malmö, Unga Panora/Folkets bio Malmö, Malmö mot Diskriminering.

Varje år den 27 januari hedras offren för Förintelsen, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005, i Sverige har det varit en nationell minnesdag sedan 1999.

 

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet