Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Andra Advent & Julsång

Det har skrivits många texter om advent och om Jesus Kristus, födelse. Den här sången är min egen favorit. En helt underbar sång, en musikalisk upplevelse utöver det vanliga! Mary, Did You Know? – Pentatonix

 Foto; pixabay.com
information

Andra Advent i imorgon. Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det kristna kyrkoåret. Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen ”advent” och tiden sattes till fyra veckor.

Foto; pixabay.com

info
Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mer korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent. När juldagen infaller på en söndag, blir adventstiden lång jämfört med om juldagen infaller en måndag. Tiden fram till julafton räknas ned på olika sätt beroende på tradition. På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra, vanligtvis levande ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats.
 
Adventskalender är en särskilt utformad kalender som räknar upp dagarna från första december fram till jul, så trots namnet är den oberoende av när advent infaller. Den är populär bland barn och kallas även julkalender.
 
Adventsstjärnor lyser ofta i fönster under adventsperioden i december. Någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige. Nuförtiden är de flesta adventsstjärnorna elektriskt upplysta. Stjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba. I dag används stjärnorna för att sprida julstämning och längtan till julen.
KÄLLA; WIKIPEDIA 
info

Det har skrivits många texter om advent och om Jesus Kristus, födelse. Den här sången är min egen favorit. En helt underbar sång, en musikalisk upplevelse utöver det vanliga!
Mary, Did You Know? – Pentatonix

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet