Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Om bin och biodling

Ända sedan min dotter med sin sambo, John, började med biodling för något år sedan, har jag själv börjat fundera på att sätta upp ett par kupor i trädgården. För tänk att få slunga sin egen honung, helt ren från alla tillsatser? För om du köper svensk honung från SBR ( Sveriges Biodlares Riksförbund ) så innehåller den inga som helst tillsatser, Vilken lycka! Dessutom gör man ju Moder Jord och bina en god gärning! 

Foto/Källa; pixabay.com

För det är så, go vänner, att både humlor och bin minskar kraftigt i Sverige, ja, i hela världen. Utan dem som pollinatörer kommer jordbruk, trädgårdar och blomsterängar att försämras dramatiskt. Enligt en färsk opinionsundersökning uppger 40 procent av svenskarna att de ser färre humlor och bin idag jämfört med för tio år sedan. Ja, jag behöver bara gå till oss själva och vår trädgård. Det är inte alls lika mycket bin, getingar, humlor eller fjärilar i vår trädgård längre som det var för bara ett decennium.

Bidöden är alltså ett stort hot för Sverige, men genom olika åtgärder försöker man få stopp på den, genom till exempel att skapa obesprutade och blommande kantzoner på så vis att man sår in klöver kan lantbrukaren öka antalet vilda bin.  Det är också ur miljösynpunkten och bidöden, inte bara för att få egen honung, som vi funderar på att själva bli biodlare på hobbynivå.

Burk på burk av denna nyttiga och goda naturprodukt. De olika färgerna beror på vilka blommor som finns i omgivningen…Det enda som egentligen får mig att tveka över det är att det verkar klurigt. Det finns så mycket som kan gå fel med de små bevingade vännerna. Som olika sjukdomar de kan få. Sedan är det ju också en kostnadsfråga, det är en hel del grejer man behöver. Begagnat ska man helst inte köpa har jag förstått då risken för sjukdomar då ökar.

Nu finns det som tur mycket hjälp att få via litteratur, kurser som lokala biföreningar håller och även via välvilliga mentorer som hjälper en med de frågor som oundvikligt kommer att dyka upp. Själv har jag fått låna en bok av dottern min och jag funderar på att gå en biodlarkurs till våren. Det finns kurser här i Laholm, för den som själv går i samma funderingar som jag. Och självklart finns det otroligt mycket fina hemsidor att få hjälp av på nätet. Jag ska inte rabbla upp en massa utan nöjer mig med, Allt Om Biodling, där man hittar det mesta att läsa om bin och biodling samt även länkar till biredskapsförsäljare som har utrustningen du behöver för din biodling.

Det är väldigt intressant och roligt att studera bin och att få vara deras ”samarbetspartner” säger min dotter. De har idag tre kupor och har skördat sin första egna honung som vi fick ett par burkar av. Den var verkligen en smakupplevelse! Smälte liksom på tungan och smakade bara så mycket mycket bättre än den importerade honungen man kan köpa i butiken. För det är ju så att det i huvudsak är den importerade honungen som säljs mest i Sverige. Men det kan ju vi alla hjälpas åt att förändra genom att själva bli biodlare och gå med i en förening! En förening man bör gå med i är ju SBR ( Sveriges Biodlares Riksförbund )  som ju en är intresseorganisation för landets alla biodlare!

Dottern min med sambo har valt bin som är väldigt snälla och lugna. De är framavlade just för att vara lätthanterade. Så det är inga mördarbin som kastar sig över dig så fort du närmar dig kupan. Nej, jag kunde stå precis bredvid kupan, inte framför, utan att bina ens höjde på ögonlocken över att jag stod där och studerade dem. De var fullt upptagna, dessa små flitiga varelser, med att förse kupan med pollen och nektar som de hämtat från blommor runt om på ängarna. När man kikar in i kupan och kikar på ramarna, slås man över att allt verkar vara kaos. Bin irrar hit och dit till synes helt planlöst. Men så är det verkligen inte när man blir mer insatt. Det råder en bestämd ordning där varje bi vet precis vad det ska göra…

Om du som läser detta inlägg själv är biodlare och har tips och råd du skulle vilja delge mig och mina besökare, skicka gärna några rader om det så lägger jag in det här i blogginlägget. Allt om biodling och biodlare i Laholm med omnejd är av intresse för mig, Carl Stridsberg, som äger och driver LoveLaholm.se. Kontakta mig här!

 

Kika på videoklippet nedan
Via videon här från Allt om biodling, får man en fin introduktion om hur det är att starta upp och bli biodlare..

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet