Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Låt vår strand bli en strand för alla!

Domstolen som i fjol förbjöd bilparkering på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand lyssnade bara på ena parten. Laholms kommun fick aldrig möjlighet att ge sin syn på saken. Nu rivs förbudet upp och ärendet måste tas om. KÄLLA SVT.se

Bilstranden. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

På delar av stranden vid Laholmskusten har det av hävd varit tillåtet att köra ner med bilen i många år. Men i april i fjol slog domen från mark- och miljödomstolen i Vänersborg ner som en bomb. Föreningen Strandmiljö Laholm vann i domstol och Laholms kommun förbjöds att upplåta stranden för parkering. Men nu – snart ett år senare – kommer den högre instansen, mark- och miljööverdomstolen, fram till att förbudet var felaktigt och domen rivs upp. Källa; SVT.se 

Bilar på stranden har det varit så länge ortsbefolkningen kan minnas i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. 
Bilparkeringen på stranden skall få finnas kvar tycker vi på LoveLaholm.se. För det handlar om allas lika värde och om tillgängligheten för funktionshindrade,  barnfamiljer och äldre. Parkeringsproblemet som skulle uppstå utan bilparkeringen på stranden skulle eskalera. Räddningstjänsten, Polis, Ambulans, Brandkår, skulle få väldiga problem utifall något skulle hända i den bebyggelsen som finns utmed bilstranden. Jag skulle vilja påstå att miljöproblemen, om de nu finns, skulle bli värre med parkering längst alla smågatorna. Sedan finns det ju såna skäl som att många turister återkommer varje år just för möjligheten att kunna ta bilen ner till stranden, fullastade som de ofta är med ungar, hundar och all möjliga stöldbegärliga föremål som de har med sig i sina bilar eller husbilar.

Valfrihet!
Det finns en hel massa andra orsaker till varför det är bäst att låta det vara som det alltid varit, valfrihet är bara en av dem! Så låt bilstranden vara! För precis som föreningen ”Strand för alla” åberopar finns det då en liten bit av stranden där funktionshindrade lätt kan ta sig ner, där utpumpade barnfamiljer kan köra ner alla sina barn med alla sina leksaker, där gamla som har svårt att orka gå så långt kan komma till och där våra besökande turister kan komma ner. Turister, som kanske väljer vår strand före alla andra just på grund av möjligheten att färdas ner med bil på stranden? Och de som inte vill gå eller vistas på bilstranden, ja, för dem finns det mycket gott om plats att vara någon annanstans på stranden.


Bilfria strand. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Vi på LoveLaholm.se följer med stort intresse denna händelse för att se vad för nytt, mark- och miljödomstolen i Vänersborg kommer fram till eftersom de nu får göra om hela målet.

 Tillgänglighet
Förutom svårigheter med parkeringen för alla de tusentals badsugna om inte bilstranden får finnas kvar har vi ju kravet på tillgängligheten för alla!

”Att göra tillgängligt innebär att identifiera och undanröja hinder så att personer med funktionsnedsättning kan vara fullt delaktiga i samhällslivet.”
http://www.tillganglighetshelgen.se/om-tillganglighet

Tillgänglighetshelgen 2017
I allmänhet skänker gemene man sällan tillgänglighet en tanke – men för den med funktionsnedsättning är det en viktig faktor för att kunna leva ett fullgott liv
http://www.tillganglighetshelgen.se/tillganglighetshelgen-2017

En strand för alla!
Här på stranden finns det plats för oss alla. För barnfamiljer, för äldre, för funktionshindrade, för ungdomar, för bilburna och icke bilburna!


Bilfri strand. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

Posta kommentar

Kommentarer2

  • Staffan H;olmgren skriver:

    Om Strandmiljö Laholm får som de vill så ska våra obebyggda ängar översvämmas av bilparkerare. Vilken god miljö är det? Jag har varit i Skummeslövsstrand sedan 1950 och aldrig haft något obehag av bilparkerare på stranden. Eliasson och Vadell kan väl hålla sig på de bilfria områdena så störs de inte. Förbudsmänniskor kan inte vara lyckliga människor – de bara retar sig på allt.

  • Kommentera


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet