Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Den 9 maj är det Linderödssvinets dag!

Linderödssvinets Dag, är en tradition sedan 2016, när föreningen Landtsvinet instiftade dagen. Linderödssvinet är Sveriges enda oförädlade lantras av svin. De linderödssvin som finns idag härstammar från Skånes Djurpark. Djurparken har sedan 1951 hållit en svinstam som ursprungligen kommer från Linderödsåsen i Skåne.

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Även en sugga från Ekered på Hallandsåsen har tillvaratagits. Denna lantras är oförädlad, vilket innebär att ha kvar stor variation. Den är inte lika snabbväxande som de grisar som utnyttjas i dagens storproduktion, men har många andra förtjänster som främst uppskattas av självhushållare. Kroppsformen är lite rundare än de långa moderna raserna. Trynet är rakt. Öronen är medelstora och ofta lite vinklade framåt som solskydd. Färgen varierar, men är alltid svartfläckig med gråvit eller brunröd grundfärg.


Här har de andra glömt en smula.. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Linderödssvinet är härdigt och trivs bäst om det ges möjlighet att vara ute och böka i skog och mark. Linderödssvinet är med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade svenska husdjursraser med svenskt bevarandeansvar. Rasen bevaras inom en levande genbank som upprätthålls av Föreningen Landtsvinet.
Källa; Wikipedia


Galten, Bacon, visar upp sitt bästa leende. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Tjena, jag heter Bacon. Här, där jag bor får jag och kultingarna och deras mamma, Skinka, vara ute och böka i jorden och ha roligt – inte stå inne på betonggolv och ha tråkigt!

Bästa hälsningar
Bacon med familj

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet