Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Vi har blivit bi-vänliga och startat ett vildbihotell!

Vi tänkte det var dags att göra en insats för bina och för forskningen. Att bli bi-vänlig är bland annat att man köper ett ”Vildbii-hotell”. Eller tillverkar det själv. Sedan kan man rapportera sitt befintliga vildbihotell eller påbörjade bygge till Naturskyddsföreningen som kommer att placeras ut på bi-vänliga kartan!

Foto/Källa; Pixabay.com

När man har gjort det får man hem en fröpåse så snart som möjlig lovar man.  Sen är det bara att plantera blommor som bina och humlorna gillar för glatta livet! Inne i facebookgruppen, Trädgårdsskafferiet, har jag fått lite tips på bra blommor och växter för våra små  bevingade vänner.

Hjälp bina med ett vildbihotell
Ett vildbihotell kan se ut på olika vis. Köp ett färdigt eller bygg själv. Det viktiga är att de kommer upp! Ska försöka hitta lite bilder på olika bihotell. Återkommer med det…

Det här har vi själva på vår tomt. Lite hål i vedkubbar bara. Tanken är att vi ska utöka ”hotellet” och ha fler olika rum. Ett regnskydd/vindskydd ska jag också försöka snickra dit.


”Hemmasnickrat” bihotell. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Hjälp vildbina så hjälper de dig
• Hjälp till att minska vildbinas bostadsbrist med vildbihotell. Det finns 270 arter av vilda bin i Sverige och en tredjedel av dem är rödlistade och är hotade eller minskar kraftigt.
• Bina pollinerar blommor så att det blir frukt, bär och mera blommor. De är livsviktiga för oss och hjälper oss att få mat. Bygg det – hur enkelt som helst! Du behöver bara en träbit som är minst
6 cm tjock och en borrmaskin, med 3–10 mm borr. Eller bygg det av bamburör eller andra ihåliga växter.
• Ett vildbihotell kan också målas med giftfri färg, men måla inte i hålen.
• Man kan sätta ett kycklingnät framför vildbihotellet för att hindra småfåglar att nå bina.

Så placerar du vildbihotellet
Soligt – i söderläge.
Skyddat – gärna regnskyddat.
Synligt – så att du enkelt kan
spana efter små bin vid boet.

Så funkar vildbihotellet
• Många vilda bin behöver hål att bo i, 3–10 mm i diameter och minst 5 cm djupa. Hålen ska inte vara genomgående.
• Vildbihotellet kan användas under hela året av olika bi-arter och andra steklar av olika storlek. Det ska sitta uppe hela året och behöver inte rensas.
• Bina lägger flera ägg och matpaket till sina ungar i varje rör och bygger skiljeväggar. Ungarna utvecklas och flyger ut.
• Var inte rädd att bli stungen – de ensamlevande vildbina är mycket fredliga.

Fungerar vildbihotellet?
Ja oftast fungerar det, testa själv! Du ser om det är bebott genom att rören är igenmurade med blad eller lera. Men bina hotas också av brist på blommor och av gifter. Rapportera ditt vildbihotell på www.bivänlig.nu

Läs mer på bivänlig.nu

Lite mer Bi-fakta
UTAN BIN, INGA JORDGUBBAR I MJÖLKEN!
Bin är fantastiska små insekter med en stor uppgift; de pollinerar många av våra grönsaker, fruktträd och bärbuskar. Men matbrist, kemiska bekämpningsmedel och bostadsbrist hotar våra viktigaste matproducenter. Det kan få stora konsekvenser för framtiden.


Foto/Källa; Pixabay.com

Som tur är finns det lösningar på problemen!

Naturskyddsföreningen jobbar för fler blomsterängar som ger pollen och nektar, bygger vildbihotell och påverkar makthavare att ställa om till en mer ekologisk politik.

Tillsammans skapar vi världens bi-vänligaste land.


Foto/Källa; Pixabay.com

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet