Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Livet på landet

Var och hälsa på vänner som bor långt ute på landet. Så långt så vi knappt hittade dit. De lever i en liten by där affärerna och skolan för länge sedan lagts ner. Men här finns andra former av livskvalité. Som närheten till naturen, skogen, små dimhöljda sjöar, rikt fågelliv, älg, vildsvin och tjäder runt knuten.

Foto, Carl Stridsberg, LoveLaholm.se

Förr fanns det mjölkkor men som många andra bönder har de lagt ner det i brist på lönsamhet. Man har lite får, Värmländska Skogsfår, som betar i hagarna omkring gården. De har även stora ekskogar att ströva på och söka skugga när solen värmer för bra. Lite dvärghöns av rasen silverhöns och någon enstaka bantam, urdvärghöna, på bilden nedan, längst till höger, har man också.

 

dvarghons01_728
Foto, Carl Stridsberg, LoveLaholm.se

Här kan man tala om glesbygd med bara ett par enstaka grannar. Man skulle lika gärna kunna ha varit uppe i Norrland kändes det som. Fast skillnaden här är att man ju ändå har tätbebyggelsen inom några mil från sig medan man i Norrland kanske får åka tiotals mil för att komma till en större ort. Vi blev bjudna på hembakad sockerkaka och kaffe och satt en stund och talade om uppväxtvillkor, förr och nu. Tänk så mycket som hänt sedan man själv var en liten kart. Och så olika uppväxtvillkoren var på den tiden mot i dag. Och ändå inte. Man hade inte lika mycket tekniska prylar på 50- och 60 -talet men ofta samma problem, ekonomiska som sociala.

torpet728

När vi sagt farväl och tackat för fikat begav vi oss hem genom en tät skog på en väldigt smal liten grusväg. Den lilla gården speglade sig i backspegeln och plötsligt fick jag liksom en vision av att färdas framåt genom tiden. När jag tittade i backspegeln såg jag den gamla goda tiden försvinna allt längre bort och en saknad efter gamla tider sved till i hjärteroten. Är vi egentligen på rätt väg?
Vi har Iphoner, hd-tvapparater, moderna elektriska prylar som mikrovågsungar, tvättmaskiner, torktumlare, juiceblandare med mera. Och allt verkar tillverkas i en allt större omfattning. Ekorrhjulet snurrar som aldrig förr och ekonomier går för fullt, ibland i kras..  Men mitt upp i all denna nya tidens utveckling kanske vi ibland borde stanna till. Titta oss lite bakåt och försöka känna efter. Är det detta vi  vill? Är detta lycka? Är detta det rätta för våra barn och barnbarn? För Moder Jord?

torpetsjon728
Foto, Carl Stridsberg, LoveLaholm.se

Bilden ovan, Bakom den lilla ladan ligger en liten sjö omgiven av spira björkar. Naturen är nära!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet