- visningar4 928
- 4kommentarer
Text & Bilder; Carl Stridsberg, lovelaholm.se
Här är ingredienserna;
- 0,5 liter vatten
- Jäst, stor som en ärta
- 2 tsk salt
- 4 dl rågmjöl
- 6 dl vetemjöl
Så här gör man:
Rör ut jästen till det är helt upplöst i vattnet. Tillsätt salt och mjöl och rör runt med en slev till en lös deg. Eller använd matberedaren, det gör jag. Funkar också!
Låt degen jäsa övertäckt i minst 12 timmar! Häll ut degen på ett mjölat bakbord och vik degen 3-4 gånger. Låt sedan degen jäsa övertäckt ytterligare 2 timmar. Jag har testat med att hoppa över vikningen så slipper man ett moment till. Känner ingen skillnad på smak eller konsistens.
Förvärm grytan i ugnen vid 250 grader i ca 20 minuter. OBS! Se efter att knoppen på gjutjärnsgrytan tål värmen! Vår gryta har en järnknopp.
Strö mjöl i botten på grytan och häll i degen. Grädda i ca 30 minuter med locket på. Ta sedan av locket och grädda ytterligare 15 minuter. Vill ni inte har så hård skorpa kan man hoppa över detta och låta brödet bakas i ugnen hela tiden. Låt därefter brödet svalna något innan det serveras.
Jag har bakat i en rund gryta, 22 cm i diameter, 10 cm djup. Det går ju lika bra i en oval gryta, ca 27 cm lång.. Man får testa sig fram.
Brödet upplagt på fat. Bara att hugga in. Glöm inte att sätta ny deg så har ni alltid färskt nygräddat bröd på bordet!
Bon appétit!
Det låter väldigt mycket med 5,5 liter vatten. Misstänker det ska vara 0,5 liter?
Mvh
Roger
Hej Roger!
Tack, jo, du har helt rätt. Förstår inte att jag inte sett det! Ändrar genast.
Skriver du själv recept ibland? Såg ut så på din e-postadress…
Har du något bra recept att dela med dig av är jag tacksam! 🙂 Som jag kan skriva här på bloggen alltså?
Ha det gott!
//Carl
Har en del recept på min blogg http://rogersrecept.se men fler finns så klart i kökslådan där hemma. 🙂
Men kolla där om det finns något ”matnyttigt”. 😉
/Roger
Toppen, Roger! 🙂