Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Smögen, paradis & soptipp

Såg programmet ”Mitt i naturen” där man dök för att kolla botten på olika platser i Bohuslän. I Smögen var botten helt täckt med burkar och otroligt mycket skräp! Antar att det mestadels är turister som kastar ut skräpet. Tänk att man tar så lie ansvar för vår vackra natur? Det är skrämmande.

Smögenbryggans östra entré. Foto; Mikael Gripsvik

Men haven har ju blivit en enda stor soptipp. Det ser likadant ut Världen över. Man fick även se hur Stormfåglar, som ju brukar bygga sina bo på klipporna med tång, nu bytt ut tången mot plastskräp och nät som de då och då fastnar i med svältdöd som följd. Plast löses ju inte upp utan blir mikroskopiska små bitar som fiskar och fåglar får i sig och i slutändan även vi människor. Det är med sorg i hjärtat man inser att vi människor mer och mer förstör vår vackra blå planet! Man undrar hur det ser ut på botten i vårt kära Skummeslövsstrand/Mellbystrand? Vattnet har ju inte varit så bra de senaste åren.

Men det finns hopp för våra vatten trots allt! http://www.renkust.se/

Om Smögen
Källa [Wikipedia]
Smögen är en ö och en tätort i Sotenäs kommun, Västra Götalands län. På Smögen ligger Smögenbryggan, som varje år lockar tusentals turister, och även Hållö fyr. Smögen nämns för första gången i slutet av 1500-talet. Vid mitten av 1600-talet bosatte sig människor på Hasselön och under åren har det samhället vuxit samman med Smögen. Namnet på samhället har varit olika under åren, bland annat ”Smögit”, ”Smöenn”, ”Smöget” och ”Smygesund”. Namnet är förmodligen kopplat till det så kallade Smyghålet, det trånga sundet mellan Smögenön och ön Kleven söder om huvudön. Det fornsvenska smugha (smyghål) eller fornisländska smuga kan vara ursprung till namnet.
Slut Källa

Läs mer om Smögen och Smögenbryggan här på vår systersajt, ListitSweden.se!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet