Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Stafettläkare begär 82 000 kr… i veckan!

Alltså, nog för att jag tycker läkare, sjuksköterskor och undersköterskor är värda sin lön och mer därtill. Men att man som läkare kan begära 82 000 kronor i veckan är väl ändå att ta i?

Det lär fattas 2.000 distriktsläkare i landet vilket innebär en gyllene marknad för stafettläkarna. Man har försökt stoppa utvecklingen på flera håll. Som landstinget i Jämtland som införde stafettläkarstopp för två år sedan. Men då valde läkarna att helt enkelt flytta! Därför fick landstinget backa.

OBS! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

På hälsocentralen i Brunflo, i Östersunds kommun, har man inte haft en fast läkare på två år. Normalt sett betalas en stafettläkare 45.000 kronor i veckan där, men i höstas höjde man ersättningen till 62.000 kronor i veckan. En läkare har nu alltså begärt 82.000 kronor för en veckas jobb! Läs hela artikeln här själva!

Det måste hända något nu. Det här förfarandet går ut över patienterna. Jag har själv haft fem olika läkare sedan jag blev sjuk för något mer än tre år sedan!
För varje ny läkare man får får man rabbla upp sin sjukdomshistoria igen. Det här skapar otrygghet för patienter. Och det är väl ändå dem läkarna är till för?
Min senaste läkare slutar nu i December och börjar på någon vårdcentral i Skummeslövstrand och i Halmstad. Orsaken verkar bero på att Region Halland inte ville ge han en fast lön! Ursäkta, men jag förstår inte politiken med detta?
Kan någon upplysa mig om varför det ser ut som det gör? Handlar allt om pengar? Mer i fickan? Patienterna då? Betyder de inget?

Någon på Region Halland får gärna ge mig en kommentar. Förstår att ni inte kan kommentera en enskild läkares avhopp men någon förklaring på vad det är som sker och vad man tänker göra åt det mottages tacksamt!

Jag som frågar heter Carl Stridsberg. Det är jag som står bakom LoveLaholm.se. Är ägare och driver den på halvtid. Har kronisk värk sedan tre år tillbaka efter en olycka med en skylift i min firma och har varit väldigt nöjd med min senaste läkare!

Läkare har ju egna etiska regler innehållande grundläggande värderingar. Frågan är hur många som tar de på allvar längre! Här är första regeln. De övriga finner ni om ni klickar på länken här; Se; http://slf.se/etiskaregler
CITAT
1. Läkaren ska i sin gärning ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta, följande människokärlekens och hederns bud.
SLUT CITAT
Hur ska en läkare kunna följa denna regeln om han/hon ständigt flyttar omkring till andra orter/vårdcentraler där det betalar sig bäst?

Här är mer info om stafettläkare via Wikipedia!

Källa [ Wikipedia]”En stafettläkare eller hyrläkare är en läkare, oftast allmänläkare, som tillfälligt arbetar på en vårdcentral eller annan medicinsk enhet för att fylla vakanser som inte kunnat tillsättas med fast personal. Stafettläkare förekommer mest i glesbygd och på sjukhusen längst i norr[källa behövs]. Beteckningen syftar på att dessa läkare inte arbetar så länge att de skapar någon relation till patienterna innan de drar vidare till nästa plats.

Distriktsläkarföreningen utförde 2003 en enkät bland sina medlemmar. Undersökningen visade att de flesta som valt att arbeta som stafettläkare hade gjort detta på grund av arbetsmiljön på den tjänst de lämnade. Ett stort antal läkare hade sagt upp sig från en fast tjänst på en mottagning.”

Kritik mot användning av stafettläkare
Användningen av stafettläkare har på senare tid kritiserats utifrån att den innebär en bristande vårdkontinuitet och därmed en försämrad patientsäkerhet. En utbredd användning av stafettläkare kan även innebära ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen där rätten till en fast läkarkontakt finns lagstadgad. På grund av svårigheten att rekrytera fasta läkare erbjuds stafettläkaren ofta väsentligt högre ersättning vilket kan orsaka högre kostnader för landstingen än fast bemanning. Samtidigt slipper landstingen att betala ersättning för tjänstepension, försäkringar, semesterlön och semesterersättning. Fortbildning som är ett måste för varje praktiserande läkare, slipper man också att bekosta. [ Slut källa ]

Aha, så det är därför Region Halland hellre hyr in läkare än ger dem en fast anställning?

Jag är med i ett par grupper på Facebook för oss som lever med värk. Där skrev en medlem så här; (Jag har fått hennes tillstånd att låna orden)

Citat; ”Den här situationen rår politikerna för! Dom sänkte lönerna och ob ökade antalet arbetstimmar m m, för befintliga läkare, på 80-talet. Men dessa läkare, är smartare än de styrande. Dom bildade poler, därifrån kunde man hyra in. Här där jag bor, är det inte så populärt att bo. därför blir tjänsterna ej tillsatta. Varje år ökar kostnaderna för dessa läkare, och skatteinkomsterna minskar. Politikerna bet sej själva i svansen.
Slut citat

Så det verkar som det är politikernas sak att återställa ordningen. Ge våra läkare ordentligt betalt och en fast anställning. Utbilda fler läkare och andra kategorier inom vården som också hyrs in. Stryp möjligheterna till stafettläkare eller ändra åtminstone reglerna så det inte går ut över patienterna!

Var tog den fina intentionen med ”Husläkare” vägen? Att varje patient skulle ha en läkare som kände till hennes/hans sjukdomshistoria och som patienten kunde känna sig trygg med.

 

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet