Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Bildgåta – Gissa vad dessa verktyg används för?

Det här är verktyg som man sällan eller aldrig kommer i kontakt med. Vad tror du man har dem till? Svaret kommer längre ner i inlägget.

Text & Bilder. Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Det första verktyget påminner ju lite om ett våffeljärn. Det är möjligt att det går att använda det till det också om man har egen vedeldad ugn men det är inte ändamålet med verktyget från början! 🙂

Rebecka_Varen02_2015_728
Skaftet är i stort sett samma som på en spade…

Det andra verktyget är lika knepigt att fundera ut vad det kan vara till.

Rebecka_Varen001_2015_ringen728

Det ser ut som en jättestor nål för näversöm eller något. Men på bilden får du faktiskt en liten ledtråd på vad det kan vara för verktyg och vad man använder dem till! Rebecka Stridsberg, på bilden vet vad det är för något. Hennes sambo, John, använder nämligen de här verktygen i sitt jobb!

Rebecka_Varen001_2015_728

Jag skrev ju att det fanns en ledtråd på förra bilden. Ledtråden var ordet “Tak”. Taket på ladan. Nu är det inte plåttak man använder verktygen till utan man använder dem när man lägger vasstak eller halmtak. Det var inte lätt att gissa eller hur? 🙂

Verktyget på de översta bilderna som ser ut som ett kombinerat våffeljärn/spade, är ett så kallat “Vraga eller Täckesvraga” Det finns säkert andra namn på dem beroende på var i landet man bygger halmtak/vasstak. Man slår på halmen med den för att packa den bättre så den blir tät.

Det andra verktyget är en “Täckenål eller krumnål” som används vid själva bindningen av halmen/vassen på taket.

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet