Laddar

23
apr

  • 23 april, 2015

Hela havet stormar!

Följden blev att både synnerven och hörselnerven på vänster sida blev skadad vilket gjorde att jag kom att både se och höra på ”halvfart” resten av livet. Ja, i alla fall till mitten på 80-talet då jag fick chansen att bli opererad och få en titanstigbygel insatt i vänster öra. Chansen att jag skulle höra bättre var ca 50/50. Operationen gick bra och titanstigbygeln satt på rätt plats. Däremot försvann den lilla hörsel jag hade kvar efter några månader. Istället fick jag höra hur plötsligt ”Hela havet stormade” i örat. Det pep, det susade, ibland lät det som om något UFO försökte kontakta mig genom besynnerliga ringande och knäppande ljud.

Jag fick efter möte med läkaren som opererat mig klart för mig att jag drabbats av tinnitus = Obotlig diagnos. Det var ju inte det man hoppats när man la sig på operationsbordet. Jag hade ju trott att jag skulle få höra fågelsång, lyssna på vacker musik och höra gräshopporna gnissla med sina bakben. Men nejdå, nästan allt ljud var och förblev borta. Med undantag av alla de ljud jag inte ville höra! Tinnitus är ljud man hör som inte finns, alltså de finns i ditt öra. Tinnitus behöver heller inte betyda att du hör ljud hela tiden, en del hör dem bara ibland, ex som vid stress.. Själv hör jag det dygnet runt, det är tjut och brus i mitt vänstra öra. Höger öra har varit förskonat. Tinnitus kan även höra till med en hörselnedsättning, men det är inte alltid det behöver vara så, man kan ha tinnitus och en bra hörsel på det. Själv har jag både dålig hörsel och tinnitus på vänster öra.

tinnitus600

Nu har det gått ca 35 år sedan jag blev opererad och inget har hänt. Det finns ju vägar man kan ta till sig för att lära sig att leva med det. Dvs att acceptera tinnitusen.. Och där skiljer vi oss alla, en del har lättare för det än andra. Visste ni att det finns 15 % av svenska befolkningen som sitter med tinnitus och 100.000 av dem sitter med grav tinnitus som gör att de har svårt att klara sin vardag?  Det finns ju lite olika behandlingar som Kognitiv beteendeterapi. På internet, i grupp eller självbehandling med bok. Avspänning/ avslappning. Sjukgymnaster och psykologer kan lära ut olika avslappningstekniker. Akupunktur. Antidepressiva läkemedel. Sömnproblemsbehandling. Dentalbehandling. Bettskena, slipning av tänder och käkgymnastik. Hörapparat. Kan hjälpa dig att höra andra ljud så att din tinnitus märks mindre. TRT. En ljudapparat som sätts in i örat, ger ifrån sig ett svagt brus. Tinnitusrehabiliteringsgrupper. Där kan du få råd och få veta mer om tinnitus.

Att leva med tinnitus och vara ”halvt hörande” gör att man blir lite osocial. I varje fall jag. Man undviker att hamna i situationer där man ska försöka konversera med folk. Som restauranger där folk slamrar med knivar och gafflar. Där blir jag helt handikappad. Hör inte ett skvatt och de gånger jag ändå råkat hamna i detta har jag försökt hänga med i snacket men förmodligen svarat helt uppåt väggarna. För mina bordsgrannar har tittat på mig som jag just rymt från ett Zoo. Och man blir ganska högröstad. Talar gärna överdrivet högt och tydligt och upplevs säkert som ”störig” många gånger. Ibland har jag försökt påtala för deltagare på någon kurs jag varit på att jag hör dåligt så tala gärna jättehögt med mig. Varpå de vänt sig till andra istället. Ingen vill ju sitta och skrika åt sina bordsgrannar!

Det har säkert också uppkommit smått komiska situationer på grund av min hörselnedsättning. Det kan man ta. När folk bemöter en med gott humör och skrattar MED EN, inte ÅT EN.. För många år sedan jobbade jag i skogen med en som hörde dåligt på andra örat, alltså höger. Nu kom det sig så att det var han som körde ut till skogen där vi jobbade. Eftersom han inte hörde vad jag sa och jag inte vad han sa fick vi skrika åt varandra så högt vi kunde. Dessutom hade han en stor brummande gammal Merca som vi också försökte överrösta. Det hade säkert varit en lustig syn och ljudupplevelse att se oss kommunicera!

En sak som hjälper mig är musik. Hög musik överröstar tinnitusen och för en stund slipper man hela havet stormar. Man har ju också vant sig genom åren. Men för en som aldrig har haft tinnitus hade det varit väldigt jobbigt att lyssna på det som blivit min vardag, bara i en timme!
Om du har råkat ut för att av någon anledning blivit med tinnitus finns det ett par sajter som du kan lära dig mer om detta gissel.

Bra länkar
Om tinnitus – http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Tinnitus/

Misstänker du att du har dålig hörsel, då kan du göra ett hörseltest online här på nätet.. http://horseltest.se/

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.