Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Boktipset – Keramiken från Laholm

Författaren, fil lic Christina Lindvall Nordin, har skrivit boken, “Keramiken från Laholm”, tillsammans med Anna Mårtensson. Det är ny med bok med fakta om laholmskeramiken och nya bilder. Fotografen, internationellt kända Anna Mårtensson, har tagit de flesta bilderna som visar skönheten hos den fina keramik som Laholm är känt för.

Författaren, fil lic Christina Lindvall Nordin, har skrivit boken,  “Keramiken från Laholm”, tillsammans med Anna Mårtensson. Det är ny med bok med fakta om laholmskeramiken och nya bilder. Fotografen, internationellt kända Anna Mårtensson, har tagit de flesta bilderna som visar skönheten hos den fina keramik som Laholm är känt för. Boken handlar om keramiktillverkningen främst under 1900-talet, från Pottelerius enkla krukmakargods till Olof Larssons och Jani-keramiks fantastiska produktion. Du hittar den till försäljning på Turistbyrån Laholm, Conceptbutiken och Bokhandeln i Laholm. Fakta; Keramiken från Laholm. Lerkvarnen 25. 2015. 118 sidor.

Christina håller även gärna föredrag i föreningar om Laholmskeramik och har med en egen skådesamling. Hör av er och erbjud era medlemmar eller andra att ta med keramik för bedömning av henne!

Lite historia

I Laholm tillverkades det förnämsta keramiska allmogeföremålet i hela Norden år 1690 av Axel Nielsen. Ett praktfat som nu finns på Nordiska Museet. Under 17- och 1800-talen fanns här flera duktiga krukmakare som blev kända för sina tuppafat och Laholm är idag fortfarande en av landets mest betydande keramikstäder.  Guldåldern i Laholmskeramikens historia tar sin början under 40-talet när Jane Wålstedt börjar arbeta hos Olof Larsson. Hon kom att påverka Firma Laholms Keramiks produktion under flera decennier även sedan hon och Nils Larsson hade startat sin egen världsberömda keramikverkstad, Jani-Keramik. Nytt dokumentärt material och många hittills opublicerade bilder gör boken oumbärlig för alla samlare av Laholmskeramik och historiskt intresserade. Författaren och hennes make Staffan startade och drev Keramikmuseet i Laholm 1993–2003.

 

Lokala böcker
Det som skrivs om Laholm och av Laholmare har vi på en särskild plats i Laholms bokhandeln. Här hittar du allt från föreningen Gamla Laholms årsböcker, andra böcker om Laholm till Laholmares egenutgivna böcker. Här finns också ett urval från angränsande platser och från Halland.

 

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet