Laddar

17
maj

  • 17 maj, 2015

Med familjen i naturen

Det är väl få upplevelser som ger en så mycket utan någon som helst kostnad än att få umgås med sin familj i naturen? För mig själv har det varit outstanding. Att få vandra i skog och mark, plocka svamp och bär. Göra upp eld på ett stormkök och känna den närhet med naturen som vi moderna människor med alla våra smartphones, surfplattor, datorer och elektroniska prylar alltmer avskärmar oss från.

Bild_Friluftsframjandet728_barn
Fotograf/Källa; Monica Johnson

Det finns idag många barn som blir skrämda av naturen. De har levt hela sitt liv under gatlampors sken och deras djungel har varit stenbyggnader och hårda parkeringsplatser. Alla krafter som finns måste samverka för att ändra på denna dystra framtidsutsikt. En av de organisationer som kämpar på är Friluftsfrämjandet. Många är de barn som tagit sina små första, trevande fotsteg ut i naturen med hjälp av dem. Häng på ni med om ni inte redan är medlemmar. De anordnar många aktiviteter på de lokala planen. Här är Laholms förenings hemsida!

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter.
Sedan 1892, i 120 år, har vi guidat människor till små och stora äventyr. Vi vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Friluftsfrämjandet är en ideell organisation med närmare 90 000 medlemmar, 8 000 ledare, 6 regioner, 350 lokalavdelningar och 200 I Ur och Skur förskolor och skolor i hela landet.

Bild_Friluftsframjandet_vandringmedledare_728
Vandring med ledare; Fotograf/Källa; Monica Johnson

Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet. Några exempel på verksamhetsområden är skidor, långfärdsskridsko, paddling, fjällturer, stavgång, klättring, cykling samt ett lärande för livet genom Skogsmulle och våra I Ur och Skur skolor. Friluftsfrämjandets upplevelsebaserade utomhuspedagogik finns även utomlands i ett tiotal länder.

Friluftsfrämjandets ledare är kunniga inom friluftsliv, allemansrätt, teknik, säkerhet och mycket mer. Allt för att skapa oförglömliga friluftsupplevelser för våra medlemmar. Utbildning och ledarutveckling utgör därför en av våra allra viktigaste verksamheter.

Naturen och friluftsområden är förutsättningar för ett aktivt friluftsliv. Vi verkar för att skydda olika friluftsmiljöer, till exempel tätortsnära skogar med höga sociala värden, och att öka tillgängligheten till attraktiva friluftsmiljöer. Vi arbetar också med att lyfta fram friluftslivets intressen vid samhällsplanering så att de väger lika tungt som andra samhällsbehov. Vår hjärtefråga, som är högaktuell idag, är att värna allemansrätten och att bidra till en ökad kunskap kring vad den innebär.
Många ungdomar gör sina nya gymnasieval nu. För dig som är intresserad av att leda människor och dela med dig av ditt intresse för natur och äventyr kan man fortfarande söka till GY-utbildningen ”Äventyrsguide” på Älvdalens Utbildningscentrum. Sista ansökningsdag är 31 maj 2015.

Kika in på http://www.friluftsframjandet.se/

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.