Laddar

11
jun

  • 11 juni, 2015

Skånska Pågatåg nu även till Laholm och Halmstad

Pågatåg utanför Hjärup. Fotograf/Källa; Karl-Johan Hjertström

Det blir sju dubbelturer måndag till fredag mellan Helsingborg och Halmstad. Tågen kommer att göra uppehåll i Ängelholm, Båstad, Laholm och Halmstad. Kostnaderna kommer att fördelas mellan Region Halland och Region Skåne.

– ”Det här förbättrar resmöjligheterna mellan Skåne och Halland och underlättar både jobb- och studiependling”, säger Stefan Svalö (S) regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Den nya satsningen beräknas generera 115 000 nya resor på helår på sträckan.

– ”Genom att köra sju dubbelturer på sträckan alla vardagar får vi en bra möjlighet att locka över bilister från E6an. På 50 minuter tar man sig smidigt från Helsingborg till Halmstad vilket konkurrerar väl med bilen”, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Det nya upplägget innebär att halvtimmestrafiken med Pågatåg förlängs från Ängelholm till Halmstad med uppehåll i Båstad och Laholm. Pågatågstrafiken Ängelholm – Förslöv får timmestrafik. I upplägget gör man också en översyn av regionbusstrafiken på Bjärehalvön för att bättre anpassa busstrafiken till tågtrafiken.

Trafikverket som är den instans som tar det slutgiltiga beskedet kring tågtrafiken och upplägget för sträckan, beslut tas i september.

 

Skånetrafiken – det självklara valet för dig som reser i Skåne
Varje dag reser cirka 250 000 personer med någon av våra 14 000 dagliga turer med buss och tåg. Varje år görs fler än 152 miljoner resor med 111 Öresundståg, 67 Pågatåg, 3 Krösatåg, 600 regionbussar, 400 stadsbussar och 400 serviceresefordon. Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. All trafik körs av företag som upphandlats i konkurrens. Omsättningen är cirka 4,5 miljarder kronor årligen. www.skanetrafiken.se

 

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.