Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Lugnarohögen på väg att uppstå igen?

Lugnarohögen är en unik bronsåldersgrav, där besökaren kan beträda gravkammaren via en underjordisk gång. Graven är just nu stängd för besökare. Men kanske är en förändring på gång? För nu har ett utvecklingsteam bestående av länsantikvarie, museichef, historiker, arkeolog samt projektledare varit nere i själva skeppsättningen….

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

carlshus728
Genom den här dörren brukade man gå in för vidare färd ner till graven…

Vill ni följa arbetet med Lugnarohögen så finns de på Facebook, här; https://www.facebook.com/lugnaro/timeline

Lugnarohögen finner du vid, Lugnarovägen, Hasslöv. Där finns också en informationsskylt om graven.

carlsBildSkylt728

Inte alls långt från graven går korna omkring helt obekymrade om att det ligger en gammal människograv bortanför de gröna ängarna. Däremot undrade de säkert vad det var för en filur som smög omkring bland buskarna och plockade med en sorts klickande apparat. Men de tröttande snart och fortsatte med det de är bäst på här i Världen, att käka gräs!

carlskor728

På Facebooksidan kan ni läsa följande om graven;

Citat:
”Lugnarohögen restaurerades på Riksantikvariets begäran 1926, och vid denna upprustning byggdes valvet över graven samt den underjordiska gången.
Lugnarohögen har sedan dess varit ett mycket folkkärt besöksmål, med besökare från hela världen. I skeppssättningen inuti graven fann man en lerkruka med brända ben från en ung kvinna, samt brända ben från ytterligare två individer, troligtvis en yngre och en äldre man. Några bronser fann man också, en syl med rund spets, en ornerad pincett samt en lång dolk med unikt utformat skaft.

En lång utdragen process angående Laholms kommuns anspråk på att få förvärva högen har gjort att den nu befinner sig i ett bedrövligt skick, och är stängd för besökare.
Processen fortsätter dock, och i planerna finns att återigen rusta upp graven, göra nya analyser på fynden och skapa en ’södra utpost’ för Hallands Kulturhistoriska Museum i Varberg.”
Slut citat

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet