Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Ropen skalla, fiber åt Ahla!

Blixt & Dunder, vi hoppas på ett under! Som att lilla Ahla får indraget fiber i byn så att alla vi som gillar fart på nätet och slipper darra så fort Tor drar fram över himlen med sin hammare. 

Foto; Jan-Mallander, Pixabay

Vi var just utan fast telefoni i mer än en vecka här i, Ahla. Troligtvis var det åskrelaterat. Nu har Telias tekniker fixat problemet och vi är ”Back in business”. Detta med åsknedslag händer ganska ofta på landsbygden och gör ju det än mer angeläget att få indraget fiber. Emellertid är det ju dyrt att dra fram fiber och IP-Only, behöver ha in ca 50 % av lokalborna som skriver en intresseanmälan för att vi ska få det. Kanske kan kommunen hjälpa oss om det fattas någon procent den dagen det skulle inträffa att vi ”faller innan målsnöret”? Vi hoppas det. Men framförallt hoppas jag alla Ahlabor stämmer in i; ”Ropen skalla, fiber åt Ahla”

Med fiber kan man även få både TV och telefon. De som har TV via en parabol idag kan tjäna mycket på att ansluta sig till ett fibernät istället.

Den fasta telefonen levereras idag via koppartråd. Koppartråden är en dyr modell som drar höga kostnader i underhåll, vilket innebär att den sakta men säkert läggs ned.

Med fiber kan man få TV, telefoni och datakommunikation. Är det någon av tjänsterna man inte vill ha behöver man inte abonnera på den.

Det går att ha olika abonnemang för de olika delarna eller så tecknar man TriplePlay som innebär att man får TV, data och telefoni i samma abonnemang.
Du får billigare TV.
Med fiber kan du se dina favoritprogram på TV precis när du vill.
Du får bättre och säkrare telefoni.
Värdet på fastigheten ökar.
Det blir lättare att sälja fastigheten.

De som inte har fiber när koppartråden försvinner kommer att vara utelämnade till en mobil lösning för telefoni och data, och parabol för TV-tittandet.

Varför fiber och inte ADSL eller mobilt?

Kommunikationer utvecklas snabbt. Stabila och säkra anslutningar är nödvändigt. Det kan handla om trygghetslarm, övervakning, affärssystem, nyheter, TV, telefoni osv, där allt idag sker digitalt.

Butiken på landsbygden måste ha kassaregister som ska kommunicera digitalt för att kunna hålla sitt lager uppdaterat då varorna skannas in. Kunder ska kunna betala med kort.

Företagare använder affärssystem i det så kallade molnet istället för att ha en server som står och samlar damm på hemmakontoret. Behovet av trygga och stabila anslutningar blir bara större och större.

Fiber
Med fiber till huset får man en trygg och säker anslutning av både TV, telefon och dator.

Fibern består av tunna glasstavar där kommunikationen går via ljus och med mycket hög hastighet. Ingen strålning utgår från fibern och den är inte ledande eller åskkänslig.

Fibern är stabil och har inga begränsningar i utrymme eller avstånd som mobilt eller ADSL. Varje hus har en egen fiber in och hastighet/kapacitet påverkas inte av hur många det är som är uppkopplade samtidigt.
Fiber är inte bara data!

Med fiber kan man få både TV, data och telefoni, sk Triple Play. Är det någon av tjänsterna man inte vill ha behöver man inte abonnera på den.
Det går att få lika hög kapacitet in som ut, man kan alltså ladda ned en film eller tunga dokument utan långa väntetider.

Med fiber kan du se dina favoritprogram på TV precis när du vill.
Det blir enklare att studera på distans eller arbeta hemifrån.
Du får säkrare larm och övervakning om du har behov av detta.
Banktjänster och e-handel blir säkrare och bättre.
Värdet på fastigheten ökar.

Nya företag har större möjlighet att etablera sig i bygden.
Bygden blir mer attraktiv att flytta till och bo kvar i.

ADSL
ADSL har begränsat utrymme, alla anslutna delar på utrymmet, och precis som med mobil uppkoppling har också avståndet betydelse, ju längre bort desto lägre hastighet.

ADSL levereras via kopparnätet, så även om det finns fiber till telestationen så går datakommunikationen hem till fastigheten via koppartråd. Koppartråden är idag en dyr modell för Telia som drar höga kostnader i underhåll vilket gör att den sakta men säkert fasas ut och läggs ned. Några stationer i Eda kommun har redan plockats ner.

Ingen vet när koppartråden är helt borta men att den försvinner är alla överens om. De som inte har fiber när koppartråden försvinner kommer att vara
utelämnade till en mobil lösning.

Mobilt bredband
När det gäller mobil uppkoppling så är utrymmet begränsat från master med 3G/4G, alla som kopplar upp sig mot masten delar på utrymmet, även avståndet har betydelse — ju längre bort desto sämre mottagning. En smartphone kopplar upp sig mot närmaste mast och tar utrymme även om man inte använder telefonen till datatrafik. 4G finns i delar av kommunen.

Varför fiber?
Som kommuninvånare finns det flera tydliga fördelar:
Obegränsad tillgång till tv, radio, film och underhållning.
Tillgång till befintliga och framtida tjänster för sjukvård, villalarm, trygghetslarm, banktjänster m.m.
Möjliggör arbete och studier på distans.
Trygghet för framtiden (dagens kopparbaserade kommunikationsnät håller på att nedmonteras).
Snabb, stabil och driftsäker uppkoppling mot omvärlden.
Värdet på din fastighet ökar.
Som kommun vill vi fortsätta utvecklas inom alla områden. Vi vill vara en plats där boende, företagare och besökare erbjuds en tillvaro som är väl anpassad för de varierande behov som finns. Tillgången till fiber är en viktig pusselbit i detta.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet