Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Världsarvet Laponia!

Jag har ju vandrat relativt mycket i fjällvärlden i min ungdom. Laholm är en vacker plats men inget slår den storslagna naturen däruppe i Norrland och de nationalparker som finns där.  

Foto: Jann Lipka

Världsarvet Laponia är ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap. Landskapet har formats i samspel med en levande samisk tradition där man under lång tid har bedrivit renskötsel. År 1996 utsåg UNESCO Laponia till världsarv för både sin kultur och sin natur. Ett område så unikt att det är viktigt för hela mänskligheten att skydda och bevara det för kommande generationer. Laponia är ditt, vårt och världens arv. Fyra av Sveriges 29 nationalparker ligger i Laponia.

laponia68003
Foto: Carl-Johan Utsi

Så någon gång under ditt liv borde du ta dig dit upp och uppleva allt detta underbara som finns längst upp i vårt vackra avlånga land. På mina andra webbplatser kan du se fler vackra bilder och läsa mer om nationalparkerna. Välkommen in på ListitSweden.se eller till HittaUpplevelse.se – Här finns förstås en massa andra fina upplevelser att få inspiration av..

laponia68002
Foto: Carl-Johan Utsi

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet