Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Småfolket måste få leka och skapa!

Ser att flera av lekplatserna i Laholms kommun är i behov av renoveringar och i Skogaby och Skummeslövsstrand skapar men helt nya lekplatser från grunden.

Med erfarenhet av bygglek under min tid som fritidspedagog i Laholms Kommun, mellan åren 1986-1995, skulle jag vilja ge några förslag. Redan under min första tid som fritidspedagog på Fjärilens fritidshem på Blåkulla, drog jag igång ett projekt där jag med material från ett par skjul vi rev hemma på vår gård, skapade en träbåt som var ca sju meter lång och ett par meter hög. Barnen och vi pedagoger deltog alla, mer eller mindre i arbetet med att skapa vårt eget ”Piratskepp” vars piratflagga stolt fladdrade i vinden i fören på båten.

Båten stod kvar under många år även sedan jag slutat på fritidshemmet för att jobba som föreståndare på Ankarets Fritidshem ute i Mellbystrand. Även på Ankaret drog jag igång bygglek och åter igen var det en träbåt, ungefär lika stor som den på Fjärilens fritidshem, som vi byggde. Och även här älskade ungarna att få snickra, spika och såga och se ”sin egen skapelse” växa fram! Och liksom på Fjärilens piratskepp ”upptäckte vi Världen” genom att segla ut och utforska den med vår båt.

Bygglek_Grund_Skepp900
Woodwork AB har här byggt upp stommen till skeppet på Tjolöholms Slott.

Att jobba med ett sådant här projekt är mycket kreativt för barnen och många små projekt vid sidan om utkristallieras när tiden går.Jag upplevde också att de andra pedagogerna uppskattade projektet vilket ju så att säga ” går utanför boxen”. Ankarets Fritidshem var ett väldigt mysigt ställa för barn och pedagoger att jobba på. Med stor tomt under furars gröna kronor med mycket utrymme för lek och ett stort gult tvåvåningshus i trä, var det verkligen det perfekta fritidshemmet. Tyvärr beslöt kommunen sig för att sälja stället och istället flytta barnen till Mellbystrandsskolan där de efter skoltid skulle vistas i det som var skolans matsal. Alltså fick fritidsbarnen vistas i skolan hela dagen, i vissa fall, från tidig morgon till sena kvällen. Eftersom de andra barnen på skolan inte kunde äta i matsalen blev de hänvisade till att intaga sin skollunch i sina respektive klassrum! Det här var som ni förstår under all kritik och många av oss pedagoger såväl som barn mådde inget bra.

På skolområdet fanns ju förstås även här en fin tomt för lek, vi hade tillgång till gymnastiksalen och fotbollsplanen men den goa känslan som fanns på Ankarets fritidshem, dog i och med flytten. I alla fall drog skolans slöjdlärare även här igång ett projekt liknande vårt piratskepp och ett skepp byggdes som var till glädje för barnen. Dock var inte vi på fritidshemmet indraget i det projektet utan endast skolan.

Men själva tanken med att ha en båt som lekredskap är förträfflig, även om nu inte barnen själv får medverka i själva skapandet, vilket ju i sig är synd. Ett företag jag gärna rekommenderar är Woodwork AB, här i Laholm. De skapar sina redskap i det utmärkta materialet lärkträd. Det är mer tåligt mot fukt och är även ett mjukt och skönt material för barnen att leka i och med. Här kan ni läsa om skeppet som Tjolöholms Slott, har i sin lekpark. 

Bygglek_Klart_Skepp900
Den färdiga båten som Woodwork byggt på lekplatsen på Tjolöholms Slott

Men Woodwork tillverkar ju inte bara träskepp utan det mesta man behöver för leken och mycket mer än så. Här nedan är en bild på en del i en temalekplats som ingår i äventyrsparken på Daftö Resort, Strömstad

bygglek_fort728

Woodwork har också en nya serie lekredskap ”Urban Nature” by Copla, kombinerar naturlekplatsens robusta look med innovativ, modern design. Redskapens runda former ger ett vänligt och inbjudande intryck. Många av produkterna är moduler som kan sättas ihop till större system. Woodworks lekredskap är kanske något dyrare än de vanligaste utbudet men de håller i betydligt fler år!

 

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet