Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Snart startar julmarknaden på Tjolöholms Slott!

På Tjolöholms Slott börjar julen redan i november. Hela godset glimrar av ljus och traditionsenligt julmys när den stora julmarknaden nu arrangeras för 28:e året i rad. I år samarbetar slottet dessutom med Göteborgs Räddningsmission för att hjälpa till att skapa julstämning för barn i socialt utsatta situationer.

Foto; Thomas Carlén

Småskaligt hantverk och juldelikatesser

På julmarknaden samlas hantverkare och matproducenter som säljer unika produkter. Här finns tomtar och troll, keramik, trä- och textilslöjd, smide och julkransar samt senap, ostar, grönkål, korv, praliner och mycket mer. Dessutom är Slottsbutiken fylld med varor med julanknytning.

Mängder av julaktiviteter

Varje dag under julmarknaden händer det spännande saker för både barn och vuxna. Slottets eget naturväsen Lubberkin spankulerar omkring på området och pratar med besökarna, sjunger och spelar. Tomten tar emot barnens önskelistor framför brasan i slottets stora hall och det bjuds på musik, uppträdande och julpyssel. I skymningen drar den stora eldshowen utanför slottet igång. Det ges även möjlighet att följa med på en visning av slottets övre våningar.

Min dag på slottet

I samarbete med Göteborgs Räddningsmission ordnar Tjolöholms Slott en dag på slottet för barn i utsatta familjer och ensamkommande flyktingbarn. Evenemanget görs möjligt genom att Tjolöholm erbjuder Räddningsmissionen fribiljetter till julmarknaden, som organisationen kan sälja för att få in pengar till att genomföra ”Min dag på slottet”.

jultomten_Tjoloholms_Slott728
Foto; Thomas Carlén

Dagen kommer att äga rum i december. Då får barnen åka buss till slottet, där de möts av ett godisregn från slottsbalkongen. Sedan visas de runt i slottet av kammarjungfrun Ottilia, bjuds på fika och får träffa tomten. Dagen avslutas förstås med att barnen får julklappar.

”Julen är ju barnens högtid”, säger Maria Sidén, vd för Stiftelsen Tjolöholm. ”Det känns roligt för oss att kunna vara med och skapa julstämning för barn som kanske annars inte får så mycket av det. Under den här dagen är slottet nästan helt och hållet deras!”

Tjolöholms Slott har också givit Göteborgs Räddningsmission en egen monter på julmarknaden, där de kan sprida information om sin verksamhet.

Julmarknaden äger rum 13-15 och 18-22 november. För mer info, se www.tjoloholm.se, eller ring 0300-40 46 00.

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods.

Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Läs mer på tjoloholm.se

 

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet