Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Ny upptäckt: Orsaken bakom migrän funnen!

Hör du till de människor som ofta har ont i huvudet och som har diagnosen Migrän? Då kan detta vara något för dig att läsa. Lider själv av migrän från och till. Ibland kan det gå många dagar innan jag blivit kvitt den. Eftersom jag haft kronisk värk i rygg, nacke och axlar i snart fem år skulle jag vara tacksam att få slippa ha migrän också. Så tack för tipset, Svenska Örtmedicinska Institutet, i Vallberga!

Nu har forskare hittat vad de anser är den enda orsaken till migrän. Det betyder också att man nu kan förebygga migränanfall och det kan vara så enkelt som ett vitamintillskott.

Migrän är sprängande huvudvärk som kan pågå i några timmar upp till två dygn. Värken sitter oftast intill ena ögat eller ena sidan av huvudet. Man mår oftast illa vid ett anfall och ibland kräks man. Migrän är vanligare bland kvinnor än män. Ungefär var femte kvinna och var tionde man har migrän i Sverige. Sprängande huvudvärk är vanligt i alla åldrar men det första anfallet kommer sällan efter 50 års ålder. Hittills har man spekulerat i att migrän orsakas av sömnbrist, hormonförändringar vid mens och stress. Men också att rödvin, choklad, starka ostar och citrusfrukter kan sätta igång ett migränanfall.

Amerikanen Jonathan Borkum, som är psykolog och professor vid University of Maine, studerade 2 000 artiklar om migrän och undersökte en rad triggers, som till exempel uttorkning och luftföroreningar, och jämförde hur var och en av dem påverkade hjärnan för att hitta det som orsakar migrän. Professor Borkum fann att det gemensamma temat bakom alla huvudvärk var oxidativ stress som han beskrev som en ”rimlig förenande princip bakom de typer av migräntriggers som påträffats i klinisk praxis”. Ett överskott av fria radikaler skapar en obalans i kroppen som kallas oxidativ stress när det inte finns tillräckligt med antioxidanter för att parera de fria radikalerna. Fria radikaler har också kopplats till cancer och vissa experter tror att de är anledningen till att vi åldras.

Upptäckten innebär att huvudvärk och migränanfall kan förebyggas eller lindras med hjälp av kosttillskott som betakaroten och vitamin C som bekämpar de fria radikaler.

Källa: Daily Mail.

fruktskal900
Ät mer frukt och så du får i dig mycket C-vitamin!

Om Svenska Örtmedicinska Institutet Aktiebolag

Ett av världens ledande företag när det gäller forskning på medicinalväxter Svenska Örtmedicinska Institutet (SÖI) är ett av världens ledande företag när det gäller forskning på medicinalväxter. I snart 40 år har företaget utvecklat och tillverkat effektiva produkter som till exempel: Kan Jang, Chisan, Rysk rot och Arctic Root (Rosenrot). All produktion – från växtråvara till färdig produkt – sker i Vallberga söder om Halmstad. Anläggningen är certifierad för produktion av växtbaserade läkemedel enligt både Good Manufacturing Process (GMP) och Active Pharmaceutical Ingredient (API). Företagets grundfilosofi är att finna naturligt förekommande, och biologiskt aktiva, substanser som förbättrar livskvaliteten under perioder av påfrestning och återhämtning. SÖI:s utveckling är ett direkt resultat av forskningen på adaptogener, där de är världsledande.

Svenska Örtmedicinska Institutet Aktiebolag
Kövlingevägen 21
312 50 Vallberga
Hemsida: http://shi.se/

Relaterade inlägg

Posta kommentar

Kommentarer2

 • Hej! Det är alltid trevligt att få nya tips om hur man kan undvika migrän, men jag måste tyvärr säga att jag inte har haft någon hjälp av kosttillskott som vitamin C och betakaroten. Min migrän debuterade för många år sedan, och jag har alltid tredagarsanfall då jag har oturen att drabbas. Jag försökte i åratal att hjälpa mig med kosttillskott som de nämnda samt antioxidanter av alla sorter mm, men anfallen kom ändå och var lika långa och hemska. Jag vet sedan många år exakt vad som triggar igång min migrän, så dels försöker jag att undvika dessa faktorer i den mån jag kan, och då de inte går att undvika så finns det mycket effektiv medicin i form av nässpray.

  • Hej Anna!

   Tack för ditt svar. Det var tråkigt att höra att det inte hjälper dig. Nu är vi ju alla olika så kanske kan det hjälpa någon annan? Själv ska jag testa det några månader/halvår och ge det chansen. Det är sant att det finns medicin för migrän men den är ju väldigt dyr så man vill ju gärna testa annat.
   Ha en fin trettondagsafton och hoppas att vi alla som lider av migrän får gå genom denna dag med glädje och utan huvudvärk i form av migrän.
   //Carl, lovelaholm.se

 • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet