Laddar

3
feb

  • 3 februari, 2016

Laholms Ridskola läggs ner – Ett nytt svek mot ungar i Laholm?

Foto; Unsplash, pixabay

Bilden; Låt fler få uppleva en ridtur i solnedgången vid havet. Fler vill lära sig rida och umgås med hästar men det går inte utan en fungerande ridskola!

Det verkar som att Laholms Ridskola, vid Vallen, har tvingats flytta på grund av de ensamkommande flyktingbarnen då de busat runt området, kastat in burkar och sparkat boll på stallväggarna. Eftersom paret vad jag förstått haft ansvar för andras hästar kan jag förstå deras oro. Denna flytt gör nu att många ungar i kommunen inte har någon ridskola…..igen. Ahla Ridanläggning vill inte hyra in någon ridskola trots att de förfogar över tre maneger vilket väl därmed är en av Sveriges största anläggning?
Dessutom drabbas nu det paret som försökt få till stånd en ridskola i Vallen av konkurs och har stora skulder. Jag undrar om de ensamkommande ungarna fick någon information om ridskolan och hur man ska bete sig däromkring för att inte störa hästarna och verksamheten? De hade kanske till och med kunnat deltaga i verksamheten, lärt sig rida och sköta hästar med tiden? Och på så sätt komma in i samhällets normer och regler. Förstår att många av dem bär på traumatiska upplevelser. Och kan själv intyga att hästar har en lugnande inverkan på barn, ungdomar och vuxna..
Jag jobbade själv på Ahla gamla anläggning mellan åren 1995-1999 som fastighetsskötare/hästskötare och såg många gånger vilken positiv påverkan hästar har på barn. Det ligger många värden i att hantera och sköta en häst. Jag och min dotter har haft egna hästar under många år och en mer rogivande, på samma gång, spännande upplevelse får man leta efter.

Och jag kan för mitt liv inte förstå hur Laholms Kommun, som har Sveriges näst största ridanläggning, med tre stora maneger, inte har plats eller möjlighet att driva en ridskola? Laholms Ryttarförening har en fin verksamhet vad det gäller voltige och det ska de ha stor eloge för. Men voltige är inte för alla. Det är säkert ett bra sätt att lära sig hitta balansen på men knappast att lära sig att rida på. För man rider ju inte runt, runt ute i naturen? Nu är här dessutom ett par som verkar vara eldsjälar. Att de då inte ska kunna driva sitt företag och hyra in sig i Ahla ridanläggning låter väldigt märkligt. Visst kan det finnas ekonomiska problem. Men inget som man inte tillsammans med kommunen, företag på orten, bidrag och ridskolaavgifter skulle kunna lösa? Eller?
Jag hoppas verkligen det ordnar sig och att det par som nu satsat sina egna slantar, som startat en verksamhet som så många ungar kan få glädje av, ja ,vuxna också, kan få tillbaka möjligheten att starta en ridskola. Om inte i Ahla, så någon annanstans. För det är våra ungar, främst tjejer, i kommunen värda! Det finns nog med golfbanor, fotbollsplaner och idrottshallar. Det är dags att kommunen kan stoltsera med egen ridskola också!

Här en länk till en artikel i GP om ni vill läsa mer om Tina Berg och Axel Brage, som är det par som försökt starta en ridskola! 

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.