Laddar

28
apr

  • 28 april, 2016

Laholm sist i Halland?

Mellbystrand. Här trivs tusen och åter tusen  turister på sommaren. Foto; Carl Stridsberg

Som om vår långa fina sandstrand, 12 km lång, Sveriges längsta, vår bit av havet, våra små fina bad- och fiskesjöar, våra bokskogar och skogar, våra gröna sköna golfbanor, vår egen lilla ångbåt på Lagan, ”vår bit av Lagan” i innerstaden där laxfiskaren njuter av fina fångster, vår gocartbana, vår mountainbikebana i Vallåsen, vår linbana och sommarrodelbana på Kungsbygget, ”vår egen skidbacke” den egna skidanäggningen på Vallåsen, om vintrarna, våra fina små konstverk runt om i staden, vår egen lilla vackra park, våra små mysiga butiker, våra restauranger, cafeér, slott och gårdar man kan besöka och mycket mycket mer, inte skulle gynna turismen? Låter ytterst märkligt och man börjar ju nästan undra om den där statistiken från Region Halland, som sammanställt det från Statistiska centralbyrån är rätt eller om man har missat några nollor?

Nils_Danred_MagasinLaholm900
Vår populäre kommunchef, Nils Danred, här med kommunens samarbetspartner, Magasin Laholm.

För alla dessa olika besöksmål, aktiviteter, evenemang och upplevelser som många duktiga och energiska entreprenörer erbjuder borde sannerligen generera saftiga turistinkomster till kommunen. Men så är då tydligen inte fallet. Nåja, det kan ju aldrig bero på dålig marknadsföring eller i alla fall brist på sådan väl? Först har vi ju kommunens egen miljonsatsning ( via skattemedel ) på den suveräna sajten, VisitLaholm, som ju samarbetar med turistbyrån och den magnifika magasinet, ”Magasin Laholm”, som ju med kommunens hjälp distribueras ut i runda tal, 30 000 exemplar, som kommuninvånare och turister gratis får ta del av.

Love_par_1200x800
Runt om i kommunen finns det små ”smultronställen” att trivas tillsammans på..

Därefter har vi ju vår lilla lokaltidning, Laholms Tidning, som förutom alla annonser och i olika artiklar om ortens besöksmål och andra nyheter, även kommer ut med särskilda sommarbilagor, sponsrade av ortens företag. Vi har även ”Lokaltidningen” och ej att förglömma, tidningen, ”Magasinet”, som ju tipsar om besöksmål både i Skåne och Halland. Sist .. ( här brukar man tillägga, men inte minst. Men så är nog fallet ) …. har vi ju min egen lilla satsning på en turistsajt, LoveLaholm.se, som drivs och utvecklas via egna sparmedel och lånade pengar och som är tänkt att vara till både för Laholms medborgare, företagare, butiksägare, föreningar och turister. Alla vi tillsammans marknadsför ju vår mysiga lilla stad på bästa sätt och allt efter vad vi förmår och har budget till.

Smycken_uroguld900
LoveLaholm´s första partner. Jessica, som driver ”Smycket Ur & Guld” inne i centrum.

Det finns även flera andra små sajter runt om i kommunen där byalag gått samman och skapat egna forum för sig som ex, Knäreds Samhällighetsförening. Nog borde alla vi tillsammans nå ut så att Världen utanför, skulle se oss och få en oemotståndlig önskan om att besöka oss och tömma sina plånböcker eller åtminstone öppna dem för vår lilla stads räkning? Så sker ju säkert men inte alls i den omfattningen som det borde alltså. Så nu får väl kommunen, företagen och andra privata aktörer slå sina kloka huvuden ihop och fundera ut nya strategier för att dra folk till det bästa som finns på Västkusten, Laholm!

kulturhus1500Ebbaredsstugan, i Laholms vackra lilla stadspark. Foto; Carl Stridsberg

Själv strävar vi på LoveLaholm.se outröttligt vidare och kämpar på vad vi förmår för att vår lilla stad ska synas i turismvimlet. För vi har ju hjärta för vår bygd liksom alla ni tusentals Laholmare där ute har! För några år sedan använde, Monica Fransson, dåvarande turistchef i Laholm, sig av gula fina T-shirts, i marknadsföringssyfte som det stod ” I Love Laholm” fast ”love” var utbytt mot ett hjärta. Kanske är det något sådant vi behöver igen här i Laholm? Vi på LoveLaholm.se skulle förstås bli dubbelt glada om Laholmarna och turister bar såna t-shirts med texten ”Love Laholm”…..

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.