Laddar

29
apr

  • 29 april, 2016

Valborg i Laholm 2016

Valborgsbrasa – Foto; pixabay

Klockan 18 –  Valborgsfirande på Gröningen i Skottorp med brasa. Skottorpsskolans barnkör sjunger in våren. Plats: Gröningen, Skottorp, Laholm
Klockan 19 – Valborgsbrasa och grillning i Göstorp. Plats: Fam. Perssons äng i Göstorp, Laholm.
Klockan 19 – Valborgsmässofirande med brasa. Laholms Manskör sjunger in våren. Plats: Stranden vid Delfinen, Mellbystrand, Laholm.
På stranden nedanför Delfinen. Grillad korv och dryck säljes från kl. 19, bålet tänds kl 19.45 (om vädret tillåter), Manskören sjunger in våren kl 20.15. Ungdomsbrandkåren kommer och släcker brasan.
Klockan 19 – Lions Club Laholm anordnar traditionellt Valborgsfirande med sång av Laholms Manskör och vårtal. Plats: Rökeriet, Laholm.
Klockan 19 – Valborgsmässofirande med brasa och vårtal av Roland Norrman. Mestockakören sjunger in våren. Plats: Mestocka bygdegård, Mestocka, Laholm.
Klockan 19 – Valborgsmässofirande med brasa. Våxtorps Brassband underhåller. Plats: Gullhöjden, Hasslöv, Laholm.
Klockan 20 – Valborgsmässofirande med vårtal, allsång och fyrverkeri på Kvarnen. Plats: Kvarnen i Knäred, Laholm.

Laholms_Manskor
Valborgsmässofirande med brasa. Laholms Manskör sjunger in våren.

Regler för eldning
Privatpersoner, som bor utanför tätort (detaljplanelagt område) och vill fira Valborg på egen tomt, får endast elda en rishög på maximalt två kubikmeter. Numera är all eldning av trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område förbjudet.

Område med detaljplan
Att elda trädgårdsavfall inom område med detaljplan är numera förbjudet. Med undantag för när vi eldar påskbrasa eller valborgsmässobål och firar dessa högtider. Man räknar detta som allmän sammankomst där man förberett firandet med ris till ett bål (inte en hög med ris man sparat under längre tid).

Område utanför detaljplan
I övriga områden inom kommunen gäller att i första hand välja ett annat sätt att ta hand om trädgårdsavfallet. Ett alternativ är att lämna iväg trädgårdsavfallet, antingen köra det själv eller att beställa en behållare som hämtas.

Tänk på att
Allt trädgårdsavfall som går att kompostera ska komposteras. Detta innebär att man inte får elda exempelvis löv och gräs. Grövre material som grenar och stammar ska energiutnyttjas som ved eller flis. Kvar blir tunnare ris som du får elda om förutsättningarna är de rätta. Det är t ex olämpligt om det blåser mycket eller blåser mot grannen eller om riset är vått. Tänk också på så att det inte är eldningsförbud eller är allmänt torrt runtomkring. Har du större mängder ris, mer än 2 kubikmeter så bör du beställa hämtning av detta så att det kan energiutnyttjas i ett värmeverk.

Eldning av annat avfall än ris är alltid förbjudet
Detta gäller även eldning i tunna, kamin eller panna. Nästan allt annat avfall ingår i ett kretslopp eller i ett system för producentansvar och ska sorteras ut och lämnas på de ställen som finns anvisade. Eldning av annat avfall leder till utsläpp av gifitiga ämnen och ärendet lämnas till åklagare.

En enkel regel
Det enda som man får elda är tunt torrt ris max två kubikmeter per år och bara om du bor utanför område med detaljplan. Att göra upp eld med vanlig ved är tillåtet om det är rätt förutsättning för det och om det inte stör grannar.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.