Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Kanske dags att prata om fosterskador?

I Sverige lär det ju vara så att Regeringen inte vill lagstifta om tvångsvård av alkoholskadade kvinnor med hänsyn till kvinnans integritet och att det inte går att ta hänsyn till ett ofött barn. En anledning är väl att man befarar att kvinnan då istället undviker vård under graviditeten. Men när ska barnets bästa gå före mammans och även pappans rätt, att dricka alkohol?

Foto; Ritinhacorain, pixabay.com

För det är en myt att det endast är barn till alkoholmissbrukare är potentiella offer för FAS ( Fetaqlt Alkoholsyndrom – en strategi som bland annat innehåller en omfattande utbildning för blivande mödrar, lärare och vårdgivare ). Forskning tyder på att även måttligt, socialt drickande kan skada barns hjärna om alkoholen konsumeras vid en kritisk tidpunkt för hjärnans utveckling. Det är alltså viktigare att fråga sig när en kvinna dricker och inte om hur mycket! Och med den senaste sorgligaste årets trend att allt fler kvinnor dricker alkohol allt oftare är denna information ytterst viktig. Att utbilda sexuellt aktiva kvinnor om farorna med att dricka alkohol kan vara avgörande eftersom uppskattningsvis 50% av alla graviditeter är oplanerade! Det vill säga; Kvinnor vet ofta inte om att de är gravida och fortsätter att dricka under den kritiska, tidiga utvecklingen av fostret. Det absolut säkraste sättet att undvika att ens barn får skador på grund av ens alkoholkomsumtion är att helt undvika att dricka alkoholhaltiga drycker!

Blå Bandet, har länge följt sin systerorganisation, Blå Korset, i Norge som driver ett behandlingshem med tvångsvård för gravida missbrukare. Här har man sett att lagen haft en preventiv inverkan. För även missbrukande kvinnor måste få den hjälp och det stöd de behöver!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet