Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Krokiga turer med Krokåprojektet

Finns det något så naturskönt som en gammal kvarn från 1500-talet som är omgärdad av grönskande skog och forsande och brusande vatten? Eftersom vår dotter har haft sin bästa vän boende strax bredvid Kvarnen i Knäred har vi varit där mycket. Långt innan kvarnen restaurerades.

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Då fanns det en skranglig bro över Krokån, numera riven, då den dömdes ut av länsstyrelsen år 2013. Men planerna på att bygga en hängbro över Krokån kan snart vara en realitet, om än mycket dyrare än beräknat. Det blir ju ofta så. Matematik verkar inte vara kommunala tjänstemäns starka sida! Kvarnen har ju genom åren blivit en populär utflyktsplats för både lokala ortsbor, laholmare och svenska och utländska turister varav många danskar och tyskar återkommer år efter år! Roland Davidsson, ordförande i samhällsföreningen i Knäred, tillika ägare av kvarnen, har ju länge närt en dröm om en hängbro över Krokån, på samma plats som den gamla bron låg. Detta för att göra platsen tillgänglig för alla. På andra sidan av Kvarnen ville han också se en plattform, också den tillgänglighetsanpassad. Nåväl, det verkar även bli en plattform på runt 25 kvadratmeter. Det är ju på ett sätt lite synd att, Per Mårtensson, före detta byggprojektledare för Krokåprojektet, inte fick sin vilja igenom med en plattform på hela 180 kvadratmeter. Då kunde man ha anordnat forna tiders “dans på bryggan” med dragspelsmusik, ackompanjerad av forsens stilla brus i bakgrunden. Det hade nog varit en bra turistdragare. Tänk att få valsa runt på “bryggan” till sången, “Den gamla dansbanan“. Men även här hade man visst räknat lite fel.. Ja. lite, 160 kvadratmeter är väl inte så lite kanske. Men visst, är man inte så många kan man väl säkert bjuda upp till dans på de tjugofem kvm också en skön sommarkväll.

kvarnenochforsenmedMarie_728
Kvarnen vid 400-års jubileet av Freden i Knäred. Foto; Rebecka Stridsberg, lovelaholm.se

Lite mer om Kvarnen
Strax norr om Knäred utmed Krokån ligger den gamla kvarnen i Knäred. Sedan 2011 har Lisbeth och Roland Davidsson restaurerat den och kunde återinvigas i juni 2013. Under ert besök passa på att ta med en fikakorg eller titta på konst- och hantverksutställningen samt sågen med tidsenliga inventarier.

kvarnenochforsena600
Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Läs mer på http://morfarskvarn.blogg.se/

Se mer bilder från Kvarnen här på LoveLaholm.se

Kontakt

Telefon 0430-50536
Mob. 070-321 36 80

Den gamla dansbanan

Till gamla dansbanan på lördagskvällen
uti hemlandets drömfagra bygd.
Vi vandra dit över stigar och hällen
in bland granar och hängbjörkars skygd.
Ja, det var dans uti skogen därhemma,
uti sommarnatt underbart ljus.
I minnet hörer jag spelmännens stämma,
och skogens nynnande, drömmande sus.

vidare…..
…..”
Ej mer hörs kring trakten den hurtiga takten
av gammeldagsdansen, musiken och sången
men minnet än lever från tid som är gången.
Ja, det var i ungdomens lyckliga da’r.”

Text Anette Berggren-Hessel

 

 

Besök gärna vår systersajt också, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet