Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Vippentorpet, hösten 2016

Var ute för att fånga hösten vackra färger och tog en sväng runt Härliga Hjörneredssjöarna, där det fortfarande var scoutverksamhet. Svängde också uppom det gamla torpet, Vippentorpet, som ju är en ryggåsstuga från 1700-talet som ligger öster om Hjörneredssjöarna.

Foto, alla bilder på sidan; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Här i södra hallands skogsbygd står Vippentorpet, som ett grånande monument över forna tiders bondeliv med självhushållning. Många led i samma släkt har haft gården sedan den nämns i 1694 års jordebok. Det nuvarande huset dateras till 1778 och ersatte en äldre bosättning, sannolikt ingår delar av denna i huset. Vippentorpets miljö utgör en levande helhet som ger kunskap om självhushållningens karga villkor. Mödosamt lagda stenmurar berättar var fägård, fästräde och fälad låg, var lammen betade. Bigården, brunnen och källaren tecknar en bild av dagligt bondeliv på en avsides belägen gård för bara etthundra år sedan, fjärran från dagens teknik i form av maskiner, smartphones, surfplattor och datorer.

 

vippentorpet_02

Vippentorpet är öppet för visning och guidning lördagar och söndagar, juni, juli och augusti. Kl: 14.00 – 17.00

vippentorpet_entreskylt1200x800

Det är Ysby hembygdsförening som sköter om stugan och vill man veta mer kan man ringa ordförande Sten Nilsson, telefon 0430-60100

vippentorpet_03

Strax bakom Vippentorpet ligger ”Midsommargrottan”. Ett av Hallands största blockstengrottor. Denne kan man klättra ner i och krypa igenom för att komma ut på ett annat ställe. Det finns en info-skylt utmed vägen så man hittar in till grottan som ligger utmed en bergsravin.

vippentorpet_hosten2016_midsommargrottan_2048

Väl vid grottan kan man läsa om vad sägen berättar om grottan. Det är ca 300 meter till grottan från bilvägen. En bit från grottan ligger Hjörneredssjöarna, ett populärt ställe för paddling, fiske och camping. Här brukar vara årliga scoutläger med allt som behövs för det av grillplatser och vindskydd.

vippentorpet_hjorneredssjoarna_1200x800

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet