Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Nu har vår logga fått en tomteluva!

När, Mattias, satt dit en tomteluva på vår logga, ja, då känns det verkligen att det börjar lida mot Juletider. Bara drygt en månad kvar till denna, kanske familjernas största helg man firar tillsammans. Barnen ska ju vara i centrum, precis som det lilla Jesusbarnet var, där i sin krubba, i ett litet stall för flera tusen år sedan i den lilla staden Betlehem…

Foto; Pezibear, pixabay

Mitt i alla julförberedelser är det lätt att glömma varför vi egentligen firar jul. Men trots att vår tids julfirande har utvecklats ur en blandning av traditioner är det relativt få som inte känner till att den huvudsakliga anledningen till att vi firar jul trots allt är Jesu födelse. Juldagen är julfirandets höjdpunkt. Vilket år eller datum födelsen egentligen ägde rum är det dock ingen som vet, och att Juldagen blev den officiella dagen för Jesu födelse beror dels på att flera romerska kejsare gjorde dagen till kejsarkultens stora festdag, men detta var dessutom dagen då romarna firat solgudens födelse och solens återfödelse i samband med vintersolståndet.

Juldagen är alltså höjdpunkten för julfirandet i de flesta länder medan det mesta av firandet för bland annat oss i Sverige sker på julafton. I olika kulturer ser Julen som bekant inte likadan ut i alla länder och detta beror dels på olika traditioner i olika kulturer, men också på olika sorters tideräkning. Ortodoxa kristna firar till exempel julen ett par veckor senare.
Citat [ Juligen]

OBS! Ser du inte tomteluvan på vår logga kan du testa att uppdatera sidan några gånger.. eller kanske måste du radera caschen i din  webbläsare.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet