Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Mat bortskänkes i Laholm med omnejd!

Varje år försvinner eller slängs omkring en tredjedel av all mat som produceras i världen, ungefär 1,3 miljarder ton enligt en studie från FAO. Livsmedelsförluster och matsvinn innebär även ett omfattande slöseri av resurser, inklusive vatten, mark, energi, arbetskraft och kapital. Det leder också till onödiga utsläpp av växthusgaser, vilka bidrar till den globala uppvärmningen och klimatförändringen.

Foto; pixabay.com

I medel- och höginkomstländer beror livsmedelsförluster och matsvinn främst på konsumentbeteende men även på bristande kommunikation mellan olika aktörer i livsmedelskedjan.
Källa; FoodMonitor

WHO anger att cirka en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig når våra magar. Det är en skrämmande hög siffra. Den maten skulle rent hypotetiskt räcka flera gånger om för att mätta alla människor som svälter.
Källa; MinimeringsMästarna

Vårt dagliga bröd giv oss idag….

Det är säkert många med mig som tycker att detta är väldigt trist. Vetskapen om att all mat som slängs faktiskt skulle kunna rädda många barns liv som idag dör av svält ter sig fullständigt deprimerande. Det finns säkert många hinder för att detta inte skulle behöva hända, det är man ju klar över men samtidigt borde det ju gå att göra mer eller hur? Vi här i Laholm med omnejd kan ju inte hjälpa alla som svälter här i Världen. Men vi kan åtminstone försöka hjälpa varandra att minska vårt eget matsvinn. Därför försöker jag dra mitt lilla strå till stacken och har därför skapat en ny liten grupp på Facebook, för det är ju där ni alla är! Den heter helt sonika “Mat Bortskänkes – Laholm“. Välkomna in och bli medlemmar. Det här är ett litet projekt. Har ingen aning om var det ska ta vägen eller vilka positiva resultat det ska ge, om alls några. Det är ju upp till alla oss medlemmar i gruppen. Men även här i vår lilla mysiga stad, Laholm, sitter det kanske några fattigpensionärer, ensamföräldrar som har svårt att få matkassan att räcka eller några andra som är i behov av lite hjälp med matkassan. Ja, det behöver ju inte ens vara någon som behöver hjälp! Det kan vara vem som helst. Bara maten som ska slängas kommer till nytta istället! Kan vi bara hjälpa någon, undvika något litet matspill ja, då blir jag glad!

Spara

Spara

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet