Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Sex tips för att slippa stroke!

Tidig upptäckt och bra medicinsk behandling är det bästa skyddet mot stroke och man ska inte vara rädd för att använda blodtrycksmediciner, de är väl beprövade och hjälper dig effektivt. Och med ganska enkla förbättringar av din livsstil, som till exempel att äta mer frukt och grönt, går det att minska risken för stroke mycket!

Motion är livsviktigt! Foto; pixabay.com

Enligt en forskarstudie som nyligen publicerats i den medicinska tidskriften, The Lancet, beror nära 90% av alla strokefall på faktorer som går att förebygga! Den största riskfaktorn är högt blodtryck som inte upptäckts eller behandlas. Efter fyrtio till fyrtiofem års ålder bör man ha koll på sitt blodtryck, säger, överläkare och professorn, Annika Rosengren vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Även tillfälligt högt blodtryck är ett varningstecken.

Här sex tips på vad du ska göra för att slippa stroke:

  1. Rör på dig! Helst varje dag för fysisk aktivitet sänker blodtrycket och minskar stress. Bäst är att träna en halvtimme varje dag.  Sådär så man blir lite svettig och andfådd. Minst 75 minuters intensiv träning i veckan eller 150 minuters måttligt ansträngande träning.
  2.  Sluta röka! Rökare riskerar att drabbas av stroke dubbelt så mycket som ickerökare.
  3. Ät mycket grönt! Minst 500 gram om dagen för i grönsaker, frukt och bär finns många ämnen som skyddar dina kärl.
  4. Se upp med alkohol! Den som dricker mycket och ofta, typ ett par glas vin per dag, ökar risken för att få stroke.
  5. Håll uppsikt på saltet! Minska på saltet och byt till mineralsalt. Ett högt intag av salt ökar risken hos de flesta för att det binder vätska som spänner ut ådrorna och gör dem stelare.
  6. Kolla blodtrycket! Har du fyllt 40 år bör du mäta ditt blodtryck ofta, varför inte en gång per vecka och göra en årstudie över hur den ligger? Finns ju smartklockor och program idag till din hjälp.

Ät mycket frukt och grönt. Minst 500 gram om dagen!


Foto; pixabay.com

Spara

Spara

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet