Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Våffeldagen den 25 mars 2017

Att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk. Firandet av Våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund, idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor men dagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid, högtiden firas nio månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.

Foto; pixabay

Men varför äter man våfflor just på Jungfru Marie Bebådelsedag?

Man kan spåra firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag så långt tillbaka som 500 efter Kristus. Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen, våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkomst. Kyrkligt är dock Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars, det vill säga någon gång mellan 22-28 mars. Förr kallades Maria även för “Vår Fru” och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för “Vårfrudagen”. Att det sedan blev “våffeldagen” tros vara ett hörfel, “Vårfru” blir lätt “våfflor”. Detta kan vara en förklaring till varför man i Skåne ställde sig frågande till våffleätandet, där “Vårfrudagen” hette “Fruedag” från danskan och inte språkligt påminner om våfflor på samma sätt.


Våffla med glass och chokladsås fungerar också bra! Foto; pixabay

Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så finns här under ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor.

100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar, tillsätt sedan det smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn. Servera din våffla med grädde och sylt eller varför inte lyxa till det med lite glass.

Spara

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet