Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Kärleken sitter i hjärnan och inte i hjärtat!

Nu är det vår och många råkar ut för det där fenomenet med förälskelse. Och visst känns det som att hjärtat slår frivolter när man blir kär? Men visste du att Kärleken inte sitter i hjärtat utan i våra hjärnor? Alla våra känslor är intimt kopplade med hjärnan. Och det är när känslosystemet i hjärnan, det så kallade limbiska systemet, blir aktiverat och skickar ut nervsignaler till hela kroppen, som vi får spänningar i magen, svettas i händerna eller får darrningar på rösten. När dopaminnivåerna ökar kan kärleken bli som ett beroende. Hjärnfonden reder ut vad som händer i hjärnan när vi blir förälskade.

Kärleken sitter i hjärnan – Förälskelsen är som en beroendesjukdom!

Det limbiska systemet är den del av hjärnan där våra beteendeimpulser genereras. Nerverna här styrs av kemiska signaler och är helt avgörande för våra känslor. Under förälskelsefasen är det de kemiska signalämnena, vars uppgift är att överföra information mellan cellerna – som frigörs i ”känslohjärnan” och ger upphov till kraftiga känslor av njutning. Ett av ämnena som ligger bakom förälskelsen är dopamin. Att nivåerna av dopamin ökar i hjärnan hos en förälskad person har man kunnat studera i magnetkamera.

Förälskelsefasen ser nästan ut som en beroendesjukdom, säger Åke Pålshammar, neuropsykolog vid Uppsala universitet. När dopaminet ”kickar in” i hjärnans belöningsområden vid förälskelse blir upplevelsen stark och mäktig och liknar faktiskt den som brukar finnas vid utvecklandet av ett beroende.

Karlek900_pixabay
Foto; pixabay.com

Om känslosystemet i hjärnan inte aktiveras så blir det heller inga känslor, då nerverna här är helt avgörande för våra känslor. Enligt Åke Pålshammar finns det inget fog för att säga att kärleken sitter i hjärtat. Den sitter i hjärnan. Hjärtat regleras av nerver från hjärnan och när det behövs ger ”känslohjärnan” kommando till hjärtat att slå snabbare. Det sker helt automatiskt, både när man blir rädd och när man blir förälskad. Vi får även reaktioner i olika delar av kroppen som spänningar i magen, svettningar och darrningar på rösten. Allt detta styrs av hjärnan, som också registrerar att sådana förändringar i kroppen sker. Den förälskade kan bli irrationell och göra helt oväntade saker när hjärnans förstånds- och kontrollområde (frontalloberna) loggar ut och lyckokänslorna tar över.

Alla vet hur förälskelsen känns och tack vare forskningen vet vi också vad som händer i hjärnan när vi blir kära. Det går till och med att se på bild, säger Anna Hemlin, tf. generalsekreterare på Hjärnfonden.

OM Hjärnfonden
Hjärnfonden samlar in pengar till forskning och information om hjärnan, dess kapacitet och alla de sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar som orsakar stort lidande hos drabbade och deras familjer. Vi delar ut stipendier och anslag till forskare och forskargrupper för att möjliggöra eller intensifiera viktig forskning. Vi arbetar också för att öka kunskapen om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar hos allmänheten genom information, föreläsningar och seminarier. Hjärnfondens samlade verksamhet har inga statliga bidrag och är helt beroende av ekonomiska bidrag från privatpersoner, företag och stiftelser. Vi har ett s.k. 90-konto, detta innebär att Svensk Insamlings­kontroll kontrollerar verksamheten. www.hjarnfonden.se  – facebook 

Spara

Spara

Spara

Spara

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet