Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Härliga Hjörneredssjöarna

En av mina egna “Smultronställen” i Laholm – Det underbara naturområdet och sjöarna vid Hjörnered! Här finns många vandringsleder, man kan fiska, paddla kanot, tälta och vandra i vackra bokskogar. Kanske klättra ner i Midsommargrottan och träffa “Midsommartrollet”.

Härliga Hjörneredssjöarna. Foto, Carl Stridsberg

Eller ta sig en kopp kaffe med hembakat på det gamla torpet som kallas för Vippentorpet och känna tidens vind susa genom löven på bokskogen.


Vippentorpet. Foto, Carl Stridsberg

Hjörneredssjöarna är ett sjösystem som sträcker sig från Knäred via Hjörneredssjön till Skogaby. Hjörneredssjöarna är ett konstgjort sjösystem som bildades i och med att Lagan dämdes upp vid Skogaby. Sjöarna ligger på samma plats som byn med namnet Hjörnered tidigare låg. Byn sattes i och med fördämningen under vatten. Området är känt för sitt friluftsliv, det är vanligt att paddla kanot och tälta i området. I området finns också en lägerplats för Scouterna. Många kommer också till sjösystemet för att fiska.

Baven_Smaland05_728
Foto; Jörgen Larsson, jlfoto.com

De vanligaste fiskesorterna är gös, gädda och abborre. Fiske får ske endast med handredskap och max ett per fiskekort. Fiskekort krävs för de som fyllt 16 år. Barn som inte fyllt 16 år får fiska utan att lösa fiskekort.
Fiskekort går att köpa på:
Turistbyrån, tel 154 50
Laholms Sportfiskeaffär, tel 123 34
Shell, Knäred, tel 501 78
Ysbyhallen, Ysby, tel 623 30
Ysby Gamla Lanthandel, Ysby, tel 620 10

Fisketips
För att lyckas bäst att fånga gös är dragrodd/trolling ett bra fiskesätt. Rödvita wobblers i olika storlekar samt sådan som det går att ställa in fiskedjupet på fungerar mycket bra.

Kontakt
Telefon 0430-60014

Vägbeskrivning
Från Laholm kör man lämpligen till Ysby och sedan mot Skogaby. Vid kyrkan i Ysby kan man välja södra sidan av Hjörneredssjöarna genom att åka mot Perstorp. Fortsätt mot Hultabygget och sedan ligger sjön strax intill. Man kan även åka mot Bataholm för att komma till Hjörnered. Ett annat vägalternativ är att åka väg 117 mot Markaryd och svänga av mot Vippentorpet-Timmershult, strax öster om Skogaby eller strax väster om Knäred.

Spara

Spara

Spara

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

Posta kommentar

Kommentarer1

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet