Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Uppdaterat angående fiberutbyggnaden i Laholms kommun med omnejd!

Nya glädjande nyheter för Laholm – IP-Only slopar krav på anslutningsgrad! Fiberiserar hela kommunens landsbygd! Att alla nu kan få tillgång till fiber är väldigt viktigt för Laholm. Fiber är framtiden! Utvecklingen mot nya e-tjänster går hisnande fort och alla bör hoppa på tåget nu.

Foto; Jalle Torbjörnsson/ IP OnlyVI HAR BYGGBESLUT PÅ SAMTLIGA OMRÅDEN!
Det är med stor glädje jag kan förmedla det som man meddelat inne på Facebook, via Frank Bylund, att vi nu har byggbeslut för samtliga områden i Laholms kommun. Att vi nu får byggbeslut trots att alla områden inte nått upp till 60 % beror uteslutande på det lokala engagemang som vi har haft i områdena och allt arbete alla lokala eldsjälar har lagt ner på detta.
Men fortsätt att kämpa på ett tag till och få de sista att anmäla sig till fiberprojektet! Efter den 20/2 kommer det bli 5000 kr dyrare att beställa under projekteringen och efter det vet vi inte vad priset blir. Passa på nu och prata med dem som du vet inte har beställt, för många av dem som valt att stå utanför detta kommer att ångra sig bittert när man inser vad man valt bort. För att landsbygden skall kunna leva krävs det att det bor folk i så många hus som möjligt. Redan nu är det färdigprojekterat för tätorterna i Laholms kommun. Samtidigt som det nu drar fram fyra–fem maskiner och sysselsätter runt 60 personer som lägger ner fiber på den landsbygd som formar en tårtbit på kartan mellan riksväg 24 och bort till motorvägen E 6. Anslutningsgraden av fastigheter som är intresserade kontra de som inte är intresserade är fortfarande lite för låg. Tipsa era grannar runt om er om fördelarna. Man behöver komma upp i 60%. Oavsett var man bor kostar anslutningen 19 900 kronor. I priset ingår grävning till bostaden, indragning av fiber i densamma och installation av så kallad mediakonverter.

OMRÅDESKARTOR

Kartlänkar till olika områden i Laholms kommun:

http://fiberkartan.se/3341  fiberkartan för område Norra Skogaby
http://fiberkartan.se/4893 fiberkartan för område SÖ
http://fiberkartan.se/4895 fiberkartan för område NÖ
http://fiberkartan.se/4896 fiberkartan för område NV
http://fiberkartan.se/4897 fiberkartan för område SV
http://fiberkartan.se/4898 fiberkartan för område Våxtorp Östra
http://fiberkartan.se/4899 fiberkartan för område Mitt

http://www.ip-only.se/privat/bestall/#/ Beställ fiber av IP-only här

 

Nya tjänster såväl för företag som för privatpersoner
Med tillgång till fiber öppnas många nya tjänster såväl för företag som för privatpersoner. För företagens del handlar det exempelvis om leverantörs- och kundkontakter, möjlighet att ta emot och skicka stora dokument och för privatpersoner om nya tv-möjligheter, datortrafik, fast telefoni och larmfunktioner av olika slag.

Bo kvar
Tillgång till fiber ger också fler möjligheter att på ålderns höst bo kvar i sin bostad. Med teknisk hjälp kan nämligen tryggheten och servicen förbättras.

Telia plockar ner telefonledningar
Bortom hörnet, och det kryper allt närmre, väntar Telias beslut att plocka ner telefonledningarna. Den 1 oktober 2017 berörs cirka 540 hushåll när telefonstationerna i Göstorp, Hårsabäck, Kåphult, Kärragård, Stackarp, Tureby och Ålstorp släcks. Hushåll eller företag kopplade till dessa stationer har då enbart det mobila nätet att förlita sig till. De som haft bredbandsuppkoppling via ADSL, det vill säga över kopparnätet, kan inte längre använda denna kanal. Nedsläckningen på dessa orter är dessutom bara början. Efter årsskiftet väntas Telia ge besked om nya stationer som står på tur. Detta är ytterligare ett skäl till att hoppa på erbjudandet om fiber till sin fastighet. Det är en investering i fastigheten och för framtiden, som ger mycket mer värde än kostnaden!

Kontaktuppgifter
IP Only
På landsbygden är det endast IP Only som gräver för fiber. Dessutom gräver företaget på följande orter: Genevad, Veinge, Våxtorp, Hasslöv, Skottorp.
För mer information om grävningen på landsbygden och dessa orter kontakta:

IP Only
telefon: 0200-43 00 00
webbplats: se länk på sidan

Svenska stadsnät i Laholm
På följande orter gräver Svenska stadsnät: Laholm, L:a Tjärby, Ysby, Knäred, Hishult, Vallberga, Ränneslöv, Mellbystrand och Skummeslövsstrand.
För mer information om grävningen på dessa orter kontakta:

Svenska stadsnät i Laholm
telefon: 020-10 00 95
Webbadress: se länk på sidan

 

Ledningsrätt – El- och vattenledningar, optiska fibrer, fjärrvärmeledningar – samhället är beroende av en mängd olika ledningar för att fungera.
En gemensam nämnare för nästan alla aktörer som äger ledningsnät är att de behöver dra sina ledningar över någon annans mark. Rätten att göra det kan regleras i en ledningsrätt. En ledningsrätt innebär ett intrång i fastighetsägarens äganderätt. Fastighetsägaren har därför rätt till ekonomisk kompensation. Är parterna inte överens om ersättningsbeloppets storlek värderar vi på Lantmäteriet intrånget och beslutar om ersättningens storlek.
Läs mer här!

 

Varför fiber och inte ADSL eller mobilt?
Mobilnätet är ett komplement, inte ett alternativ. Dess styrka är dess tillgänglighet när man exempelvis sitter i bilen eller i en skogsmaskin långt ut i djungeln. Mobilnätet kan aldrig mäta sig med fibernätets kapacitet för snabb överföring av information. Kommunikationer utvecklas snabbt. Stabila och säkra anslutningar är nödvändigt. Det kan handla om trygghetslarm, övervakning, affärssystem, nyheter, TV, telefoni osv, där allt idag sker digitalt. Butiken på landsbygden måste ha kassaregister som ska kommunicera digitalt för att kunna hålla sitt lager uppdaterat då varorna skannas in. Kunder ska kunna betala med kort. Företagare använder affärssystem i det så kallade molnet istället för att ha en server som står och samlar damm på hemmakontoret. Behovet av trygga och stabila anslutningar blir bara större och större.

Fiber
Med fiber till huset får man en trygg och säker anslutning av både TV, telefon och dator. Fibern består av tunna glasstavar där kommunikationen går via ljus och med mycket hög hastighet. Ingen strålning utgår från fibern och den är inte ledande eller åskkänslig. Fibern är stabil och har inga begränsningar i utrymme eller avstånd som mobilt eller ADSL. Varje hus har en egen fiber in och hastighet/kapacitet påverkas inte av hur många det är som är uppkopplade samtidigt. Läs även om “Fiberblåsning här”!

Fiber är inte bara data!

Med fiber kan man få både TV, data och telefoni, sk Triple Play. Är det någon av tjänsterna man inte vill ha behöver man inte abonnera på den. Det går att få lika hög kapacitet in som ut, man kan alltså ladda ned en film eller tunga dokument utan långa väntetider.

 • Med fiber kan du se dina favoritprogram på TV precis när du vill.
 • Snabb, stabil och driftsäker uppkoppling mot omvärlden.
 • Det blir enklare att studera på distans eller arbeta hemifrån.
 • Du får säkrare larm och övervakning om du har behov av detta.
 • Banktjänster och e-handel blir säkrare och bättre.
 • Värdet på fastigheten ökar.Nya företag har större möjlighet att etablera sig i bygden.
 • Bygden blir mer attraktiv att flytta till och bo kvar i.

 

fiberutbyggnaden900
Foto; geralt, pixabay

ADSL
ADSL har begränsat utrymme, alla anslutna delar på utrymmet, och precis som med mobil uppkoppling har också avståndet betydelse, ju längre bort desto lägre hastighet. ADSL levereras via kopparnätet, så även om det finns fiber till telestationen så går datakommunikationen hem till fastigheten via koppartråd. Koppartråden är idag en dyr modell för Telia som drar höga kostnader i underhåll vilket gör att den sakta men säkert fasas ut och läggs ned. Ingen vet när koppartråden är helt borta men att den försvinner är alla överens om. De som inte har fiber när koppartråden försvinner kommer att vara utelämnade till en mobil lösning.

Mobilt bredband
När det gäller mobil uppkoppling så är utrymmet begränsat från master med 3G/4G, alla som kopplar upp sig mot masten delar på utrymmet, även avståndet har betydelse — ju längre bort desto sämre mottagning. En smartphone kopplar upp sig mot närmaste mast och tar utrymme även om man inte använder telefonen till datatrafik.  Bredbandsabonnemang via 4G har fasta gränser för hur mycket data du får överföra varje månad.

 • Ett abonnemang som innehåller 2 GB trafik per månad räcker till att läsa nyheterna och kolla mejlen.
 • Med 4 GB kan du titta på SVT-play i tre timmar, sedan är hela månadsransonen slut.
 • Många aktiviteter som TV, Facebook, musik och onlinespel förbrukar åtskilligt i kapacitet.
 • Tittar man exempelvis på Netflix HD-video en timme per dag går det åt 68 GB i månaden och en molntjänst som Google docs drar 27 GB.
 • Till skillnad från fiber kan man inte surfa hur mycket som helst med mobilt bredband, det finns alltid en begränsning.
 • När användaren nått maxgränsen för sitt abonnemang går det inte längre att surfa eller så sänks uppkopplingshastigheten drastiskt. Därefter måste extra GB köpas.
 • Alla operatörer har idag surfbegränsningar.

Fiberuppkopplingen erbjuder helt obegränsad datamängd.
Fiber med Tripe-Play (Internet, telefon och TV) ger mesta möjliga användningsområde till minsta möjliga kostnad.

Men vad händer om alla andra skaffar 4G?

 • Hastigheten sjunker eftersom alla delar på nätet.
 • För att göra en enkel jämförelse – Om det skickas ut 100 Mbit/sek från masten och det är två personer ute och surfar, då kan de teoretiskt få 50 Mbit/sek var. Om däremot 100 personer med samma sorts abonnemang använder nätet, då blir det 1 Mbit/sek var. Om det varit fiber hade alla fått sina 100 Mbit/sek. Detta är ju en fantastisk skillnad, eller hur?

Alltså: Mobilt bredband har man i bilen eller handen och fiber har man i huset.

Prova själv och gör egna mätningar
Det kan vara bra att förvissa sig om att 4G fungerar där det är tänkt att användas. De flesta leverantörer av mobilt bredband ger i dag möjligheten att skaffa ett “Prova-i-14-dagar” abonnemang.

På SVT
Experten: ”Enorm ökning av datamängden i framtiden”
Trots att framtidens mobila bredband 5G blir avsevärt snabbare och trådlöst så kommer den inte att ersätta en fast fiberförbindelse, enligt professor Fredrik Tufvesson som forskar på 5G.
Läs mer här!

Satellit/parabol
Bredband via satellit/parabol är en mycket avancerad teknik med kostsam utrustning. De högsta hastigheter som levereras idag är 18/6 Mbit/s. Det är ett dyrt och långsamt alternativ med mycket liten marknad.

Jag har ingen dator, varför ska jag ha fiber?
Med fiber kan man även få både TV och telefon. De som har TV via en parabol idag kan tjäna mycket på att ansluta sig till ett fibernät istället. Den fasta telefonen levereras idag via koppartråd. Koppartråden är en dyr modell som drar höga kostnader i underhåll, vilket innebär att den sakta men säkert läggs ned. Med fiber kan man få TV, telefoni och datakommunikation. Är det någon av tjänsterna man inte vill ha behöver man inte abonnera på den. Det går att ha olika abonnemang för de olika delarna eller så tecknar man TriplePlay som innebär att man får TV, data och telefoni i samma abonnemang.

 • Du får billigare TV.
 • Med fiber kan du se dina favoritprogram på TV precis när du vill.
 • Du får bättre och säkrare telefoni.
 • Värdet på fastigheten ökar.
 • Det blir lättare att sälja fastigheten.
 • De som inte har fiber när koppartråden försvinner kommer att vara utelämnade till en mobil lösning för telefoni och data, och parabol för TV-tittandet.

ERBJUDANDE FRÅN SURFIA!

Jennifer, här nedanför, är nyanställd på Surfia/WeKuData. Hon är innesäljare/utesäljare för bredband och telefoni till privatpersoner. Så om du har fått in fiber, maila in till oss info@surfia.se eller ring 020-100044

Surfia har en kampanj som går ut på att vi som får fiber installerat inom år 2017 får 50% rabatt i 6 månader på fiber!
Bredband – Telefoni
100Mbit + Telefoni = 178 kr/mån
Gäller i 6 månader, därefter 318 kr/mån
Läs mer här om kampanjen!

FLER LÄNKAR

IP Only Halland
IP Only har en fin tjänst inne på sitt kundforum som du hittar här!  Där kan du ställa frågor till dem och här finns mer svar på olika frågor folk har haft. De har också nya informationsmöten för er som vill veta mer om fiberteknikens olika fördelar.

http://www.ip-only.se/privat/bestall/#/ Beställ fiber av IP-only här

FACEBOOK
Det finns även Facebookgrupper för oss område i Laholm Norra och Laholm Mitt
IP Only Fiber område Laholm Norra
IP Only Fiber område Laholm Mitt:

Skanova ansluter Sverige med ett säkert och operatörsneutralt rikstäckande transportfibernät. Ett nät med minst två säkra fibervägar till alla kommuner. Läs mer här!

BLANDADE LÄNKAR
Hela Sverige ska leva!
Bredbandsforum
Handbok för fiberföreningar
För dig som vill få bredband

 

Installationen av dosorna
På insidan.
2 stycken dosor. Skall sitta i närheten av en kontakt.  Där i kopplar man sedan router för att få trådlöst internet (WiFi) och basstationen till sin telefon (om man vill ha hemtelefon). Att tänka på om man vill ha tv genom fiber i framtiden så är det till fördel om den sitter i närheten av sin tv.


Foto; Jenna Romlin/Surfia

På utsidan.
1 vit plåtdosa som sitter rakt igenom från insidan av de andra dosorna.  Där kommer det vara en skarv så ip only kan felsöka på utsidan i första hand utan att de ska behöva boka tid med oss som kunder och titta på insidan.


Foto; Jenna Romlin/Surfia

 

 

Besök gärna LoveLaholm.se´s systersajt också, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser som jag drivit i tio år. Förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Relaterade inlägg

 • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet