Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Lämna din katt ensam under semestern?

Tänkte du lämna katten ensam några dygn under semestern? Ska du resa bort snart och tänker att katten klarar sig själv några dagar med lite mat och vatten? Då visste du kanske inte att det är olagligt. Du är inte ensam om det. Många kattägare vet inte att det idag är olagligt att lämna sin katt ensam hemma utan tillsyn – om så bara för ett dygn.

Katten, ”Mysan”. Foto: Carl Stridsberg, lovelaholm.se


År 2008 skärptes nämligen djurskyddslagen kring tillsyn för katter, vilket innebär att det är ett krav att se till katten minst två gånger per dag. Det är alltså samma regler som gäller för både hundar och katter. Det innebär att du ska se till att ordna tillsyn för din katt jämnt fördelat över dygnet, exempelvis morgon och kväll! Katter är ju sociala djur så tillsynen är till för man ska veta hur katten mår, om den har skador, titta på klor, se om den äter och dricker ordentligt och att den får den sociala kontakt som katter behöver – antingen från människor eller andra katter. Skadade, dräktiga och äldre katter kan till och med behöva mer tillsyn än två gånger per dag. Samma regler gäller för både innekatter och utekatter, trots att många kanske inte tror det behöver även utekatter tittas till regelbundet.


Foto; pixabay

Se även ”Övergiven katt

Om du reser bort, kanske på semester under sommaren, är du alltså skyldig att se till att någon tittar till din katt två gånger per dag alternativt att den får bo på kattpensionat eller hos någon vän. Bryter man mot den här bestämmelsen kan Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet gå vidare med det, söka kontakt med ägaren och om åtgärder inte vidtas kan Länsstyrelsen besluta om det eventuellt finns behov att omhänderta katten. Misstänker du att en granne bryter mot lagen, kanske genom att bara ställa ut mat och vatten till sin utekatt då de åker på semester, finns det olika åtgärder. I första hand ska ta kontakt med grannen. Kanske har du missat när någon kommit och sett till katten. Förvissa dig om hur tillsynen ser ut genom att prata med grannen. Nästa steg är att kontakta Länsstyrelsen, eller polisen i akuta ärenden.
Källa; Länsstyrelsen

Spara

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet