Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Hallandsåstunneln!

MINNS NI? Det blev ju ändå bra … till sist! Invigningen av Hallandsåstunneln den 8 december 2015. Efter att Projekt Hallandsås i 23 år ha arbetat och levt med ett av Sveriges mest utmanande infrastrukturprojekt öppnade äntligen Hallandsåstunneln.

Tunnel med spår lagt av spårläggningsmaskinen SVM1000, Foto: Trafikverket.Dubbelspåret ökade kapaciteten från fyra tåg per timme till 24, och höjde den möjliga godsvikten avsevärt och reducerar störningarna på Västkustbanan. Hallandsåstunneln har kommit att betyda mycket för resenärer och näringsliv, lokalt, regionalt och nationellt.

Genombrottet
Genombrottet innebar att den andra tunneln var färdigborrad och att det då finns två färdiga tunnlar genom Hallandsås.

hallandstunnel_Genombrottet2013_728
Genombrottet. Foto: Göran Fält/Trafikverket.

Hallandstunneln_segment728
Segment på järnvägsvagn, varje segment är 2,2 meter långt och väger 12 ton. Foto: Ulf Angberg.

hallandstunnelLager728
Segmentupplag i Åstorp, där alla segmenten gjordes och sedan fraktades med tåg till Förslöv. Foto: Holger Staffansson.

hallandstunnel_LaggerSparen728
SVM1000, lägger ut spår och makadam Foto: Trafikverket.

 

 

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet