Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Höstsådd ger tidig skörd!

Låt fröna komma i jorden redan nu under hösten så får du en snabb start i trädgården till våren och kan njuta av grönsakerna under en längre säsong. Trädgården har kanske antagit höstens färger, men redan nu kan du så för nästa säsong och därmed förlänga odlingssäsongen på naturens sätt med fröer som ligger i jorden i väntan på våren.

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

 

Ofta står det på fröpåsarna om växterna passar för höstsådd, men annars brukar grönsaker som dill, gräslök, lök från frö, morot, palsternacka, persilja, persiljerot, rädisa, rättika, sallat och svartrot lämpa sig väl. Min egen favorit, grönkålen, kan du så direkt på friland i början av sommaren när jorden är uppvärmd eller förkultivera inomhus för tidigare skörd. Plantera i lägen med sol eller halvskugga. En väldränerad och näringsrik jord är att föredra, men grönkål trivs i de flesta jordar. Vattna regelbundet så undviker du uttorkning och risken för svampsjukdomar och ohyra minskar. Samodling med ringblommor, tagetes, lök eller mangold kan bidra till att hålla jordloppor borta. Grönkål går bra att torka eller frysa in efter förvällning. Men låt den gärna stå länge i grönsakslandet. Höstens fuktiga jord gör att grönkålen växter extra bra. När kylan kommer utvecklas smaken och efter några frostnätter är den som bäst.


Sockerärtor och grönkål sida vid sida …

Eftersom grönkål är mycket frosttålig kan den stå kvar för sen skörd även när vintern kommer. Många sorter tål ner till tio minusgrader. Eftersom vi har hungriga rådjur i närheten har vi stängsla in och skyddat vår grönkål med hönsnät så att grönsakslandet inte står tomt när det är dags för skörd. Hönsnätet köpte jag billigt på Jula. Det är ett sådant där i plast, väger nästan ingenting men är ändå starkt.


Levande gödselspridare och kultivator jobbar energiskt hela hösten…

Faktum är att vi får stängsla in mycket av blommor också eftersom vi har frigående höns. De är ju duktiga gödselspridare och fungerar som små kultivatorer som krafsar och luckrar upp jorden. Tyvärr är de inte så noga med var de gräver. Vill du tänka på sommarens blommor så brukar en del ettåriga sommarblommor passa, som atlasblomma, blåklint, riddarsporre, ringblomma, sömntuta och vallmo. Även många perenner lämpar sig för höstsådd. Vi har ju mycket fjärilar, bin och getingar på vår tomt eftersom vi har plommonträd så vi odlar alltid någon växt som de gillar speciellt, som luktärter.  För att lyckas gäller det att så under oktober och november, just innan frosten kommer. Fröerna ska nämligen övervintra i jorden och gro först när ljus och värme återvänder på våren. Det här är naturens egen metod och den passar främst för fröer som tål kyla eller som behöver kylbehandling, så kallad stratifiering, för att gro.

Men det gäller att ha is i magen och inte lägga fröerna i jorden för tidigt. Sår du för tidigt hinner fröerna gro och de små plantorna kan ta skada under vintern. Om frosten däremot hinner före dig kan du prova att så ändå och bara täcka fröerna med lite jord. Fördelen med att så på hösten är att du kan se fram mot en ovanligt tidig skörd, men tänk på att sköta om jorden väl och rensa bort allt ogräs innan sådd eftersom du inte kan göra det på våren utan att riskera att förstöra dina små spirande plantor. Vinterfrukt kan dessutom få fröerna att ruttna och därför är det också viktigt att jorden är lucker och väldränerad. Det är lätt att glömma exakt var du sådde fröerna så kom ihåg att markera såraden så att du hittar den igen när snön försvinner. Att till exempel täcka den med en sandsträng kan vara en bra metod när du sår på hösten så vet du på våren var du snart har nya härliga plantor på gång.

Lycka till!

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet