Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Hotet mot Naturen

Nära 80 procent av alla flygande insekter tros ha försvunnit från centrala Europa de senaste 30 åren. Nedgången beskrivs av forskare som katastrofal, och misstänks bero på utökat jordbruk. Hela ekosystem kan vara hotade!

Påfågelöga och Nässelfjäril. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Ny studie: 80 procent av Europas insekter har försvunnit på 30 år! KÄLLA; Svt Nyheter
Om vi förlorar insekterna kommer allting att falla samman, menar Dave Goulson, en av forskarna bakom studien.

Sedan 1989 har ett stort nätverk av entomologer runt om i Tyskland regelbundet fångat in flygande insekter i över 60 tyska naturreservat. Fynden har nu sammanförts till en ny studie som publiceras i tidskriften Plos One.

Resultatet visar på en dramatisk minskning av insekter de senaste 27 åren, med 76 procent i snitt och med 82 procent på somrarna, då insekterna vanligtvis förekommer i större antal.
Insekter utgör omkring två tredjedelar av allt liv på jorden, men det har skett en fruktansvärd nedgång, säger Dave Goulson, forskare vid brittiska Sussex University och delförfattare till studien, i en kommentar.


Fler biodlare med bra utbildning om biodling behövs. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Tros bero på jordbruk
Forskarna har ännu inte med säkerhet kunnat fastslå en förklaring, men minskningen beror inte på skiftningar i väderförhållanden och förändringar i landskapet. I stället menar forskarna att det troligtvis handlar om ett intensifierat jordbruk och utökad användning av olika bekämpningsmedel och gödsel.

Det verkar som att vi skapar ogästvänliga miljöer för de flesta arter över stora områden, och är i nuläget på väg mot en ekologisk undergång, säger Goulson.

Har central roll i ekosystemet
Tidigare studier har visat på alarmerande minskningar av bin och fjärilar, som har en viktig roll som pollinerare, både i vild natur och inom jordbruk. I denna studie redovisas också hur bland annat flugor, trollsländor och getingar har minskat, vilket förvärrar läget.


Getingbo, sommaren 2017. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Om vi förlorar insekterna kommer allting att falla samman, säger Dave Goulson.

”Representativt för en mycket bredare situation”
Studien visar bara på läget i Tyskland, men forskarna menar att resultaten kan ses som en trolig fingervisning för situationen i jämförbara länder i Europa.
KÄLLA; Svt Nyheter

 

LoveLaholm.se´s kommentar till artikeln

Det här är ju väldigt trista nyheter, men något jag själv med egna ögon ser hända. Vi har odlat för husbehov i nära 35 år och har märkt hur insekterna som bin, humlor, getingar, fjärilar och även så irriterande flugfän som flugor minskat drastiskt i vår trädgård. Då odlar vi ändå helt ekologiskt, helt utan gifter, på vår lilla tomt. Vi måste verkligen hjälpas åt att få tillbaka barndomens blomstrande sommarängar, stödja lantbrukare så de kan odla giftfritt och värna mer om naturen och dess arter. För tänk er själva en Värld där vi inte längre kan njuta av en sådan här syn till exempel på en äng, som i min bild nedan? Vi måste hjälpas åt så gott vi kan att ge våra insekter, växter som de gillar och behöver i vår nära omgivning.


Vitfläckig guldvinge, Lycaena virgaureae. Sommaren 2016. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Vill vi lämna över en natur som i vår egen barndomsdagar till våra barn och barnbarn? Eller ska vi stillatigande sitta och se på hur vår Värld med alla dess underbara arter i djur- och växtriket dör ut? Det beror helt och hållet på oss själv – Mänskligheten står inför väldigt många problem inför framtiden. Vi kan fortfarande rädda vår Moder Natur, det är inte försent. Frågan är väl; Är vi beredda på att överge vår nuvarande livsstil? En Kråkindian, lär ha skrivit dessa tänkvärda ord. Ta dem till ditt hjärta, rannsaka dig själv!


Foto; pixabay.com

 Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet