Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Lugnarohögen, en framtida upplevelsepark?

Tidigare måste jag erkänna att jag varit negativ till ”Lugnarohögen” i Hasslöv, som turistmål. För jag minns själv när jag tog med mig familjen dit för många år sedan när graven var öppen och man kunde gå ner och kika på den. Det var ingen hit, det vill jag lova.

Text & Bilder; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Vi var här en sommardag och alla mina försök att påtala det viktiga med att känna till sin historia, åtminstone en liten, liten bit, drunknade i ungarnas enträgna tjat och längtan om att åka ut till stranden och bada istället. Så det blev en väldigt snabb titt, knappt fem minuter om jag inte minns fel. Kostade tjugo kronor tror jag. Det kunde det väl vara värt kanske om man är intresserad av historia och speciellt bronsåldern då, vilket alltså inte våra ungar eller vi själva heller, för den delen, var alls just denna dagen.

Här är Lugnarohögens hemsida, de finns även på Facebook!

Men läste nu att projektledaren för Lugnarohögen, har så fina drömmar för området och att hon såg framför sig en ”upplevelsepark” där besökare kunde få uppleva bronsåldern med alla sina sinnen! Som att smaka på nässelstuvning, torkad fisk med mera och att barn kunde få prova på att dreja. Man skulle samarbeta med olika lokala hantverkare runt om i Laholm med omnejd. Själv kan jag tänka mig att ungarna ( även äldre som en annan ) fick känna på lite svärd kanske och andra typiska bronsåldersprylar. Man kunde ju även tänka sig att så småningom skapa en bronsåldersby där man hade marknader, kanske teater och andra evenemang som drog besökare sommarhalvåret. Då tror jag att Lugnarohögen, faktiskt kunde bli ett riktigt intressant turistmål!

Mina tankar går till, ”Medeltidsbyn Primus Vicus”, i Halmstad, som ju vill ägna sig åt tidstrogna byggnadstekniker och har som mål att skapa en by som kan ha många användningsområden. Marknader, teater, lajv, event, medeltidsspel, barnens medeltidsby och mycket annat! Jag har lagt in en presentation om dem på min andra hemsida, HittaUpplevelse.se.
Du hittar den här där du kan läsa mer och se lite fina bilder!

 Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet