Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

En dag för alla pappor – Fars Dag 12 nov!

Då är det alla pappors dag igen. Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Den infaller olika datum i olika länder, i Finland, Norge och i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av förfäder.

En dag vid havet med dottern. Foto; pixabay.com

Mitt favoritcitat; “Uppskatta de små sakerna. En dag kommer du kanske att se tillbaka och inse att det var de stora sakerna.” ~ Robert Brault.

Så väl det stämmer, det citatet! Idag, nu när vi blivit lite till åren, Anna och jag, minns vi med saknad den tiden när våra båda ungar var små. Själv kände jag det som att tiden stod stilla. Att jag hade mycket tid med att hinna leka med ungarna, bada med dem i havet, ge sig ut och fiska, på kvällarna, natta dem, läsa en saga.. Men så plötsligt en dag var de ändå stora och lämnade oss, flög ur boet och …. det blev så tomt och tyst. Vi träffas ju ibland vid festliga tillfällen men det är ändå något som fattas oss. En del av våra hjärtan gick itu när ungarna blev självständiga och gav sig iväg för att skapa sig ett eget liv. Det händer alla föräldrar förr eller senare och jag tror att  alla känner likadant. Man kan säga, oh, vad skönt att vi får rå om oss själva nu, men innerst inne känner man att livet har tagit en väg och att den vägen inte kommer att bli lika rolig att vandra som den förra.

Ett av mina allra finaste minnen var när jag och min då, treåriga dotter var ute vid havet på somrarna. Då, på semestern, fri från allt tvång och alla plikter, kunde man verkligen få spela sin älskade roll som pappa. Och när dottern min såg en stor röd brännmanet och sa som hon brukade, “jag är liten och hädd”, ja, då fick  jag ta upp henne och säga de ord som nog alla pappor fått säga då och då; Var inte rädd, pappa är här och skyddar dig!

familj_sommar_728
Den lyckligaste tiden ligger bakom oss, den tiden när barnen var små. Foto; pixabay.com

Numera är det inte så ofta hela familjen samlas längre. Alla har fullt upp med sitt, sina jobb, sina intressen. Så var det ju när jag och, Anna, själva var unga. Livet forcerar snabbt och så mycket händer. Nya vänner har fått en stor betydelse för en och föräldrarna skänker man inte så många tankar på längre. Och så ska det ju vara. Det betyder att man lyckats som förälder på sätt och vis. Ens ungar har växt upp och blivit självständiga. När de var små var ett av deras favorituttryck; “kan själv” och det gäller verkligen även idag. Men ibland behöver de en ändå, från och till. Att få vara ett stöd för ens ungar, det är ju en fin gåva. De vet att mor och far finns där när det stormar i livet på olika sätt. Även om de tillsammans med sina sambos reder ut de flesta själva. I själv verket är vi ju ett stöd för varandra många gånger i livet skeden. Utan att ha något stöd eller att ibland få vara ett stöd känns nog livet väldigt tomt.

carlobecky900
Far och dotter, något konstifierad bild. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

En människa behöver få känna att den behövs ibland. Det gäller ung som gammal. Så många idag är utan stöd här i livet. Och så många får aldrig vara ett stöd åt någon. Sverige lär vara det land här i världen som har de flesta mest ensamma gamla människorna. Så många äldre sitter där vid sina fönster. Väntar på att någon ska komma hem och hälsa på. Kanske är de tyngda av värk och utslitna kroppar, kanske har de det inte så lätt att själva åka och hälsa på. Att vara gammal betyder ju tyvärr ofta att man är sjuk också. Kroppen hänger inte längre med även om huvudet vill det. Så egentligen skulle det finnas en dag som hette “De äldres dag”, “De ensammas dag” eller något. Det finns kanske redan, någon får upplysa mig om det då.. När man blir gammal och trött har man ändå sina fina minnen kvar.

Pensionar1200_Foto_Alex_Koch_pixabay
En människa behöver få känna att den behövs ibland. Det gäller ung som gammal. Foto; pixabay.com

 

Mer om Fars Dag

Källa Wikipedia
Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Den infaller olika datum i olika länder, i Finland, Norge och i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.
Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.
Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Island, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelsfärdsdag (i Tyskland). En del länder har tämligen nyligen flyttat den dag då Fars dag firas.
Slut källa

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet