Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Månadens recept december – Krämig Janssons frestelse!

Denna potatisrätt har vi hämtat från den underbara kokboken ”Potatis – Jordens guld” av Lena Djuphammar och Pernilla Rönnlid. Boken är en perfekt julklapp med härligt goda potatisrecept! Janssons frestelse är en riktig klassiker på julbordet. Knepet för denna goda Jansson är att använda mycket ansjovis.

Bilden har vi hämtat från den underbara kokboken ”Potatis – Jordens guld” av Lena Djuphammar och Pernilla Rönnlid. Boken är en perfekt julklapp med härligt goda potatisrecept!
Krämig Janssons frestelse

Receptmakare: Lena Djuphammar & Pernilla Rönnlid
Bild: Lena Djuphammar

Denna potatisrätt har vi hämtat från den underbara kokboken ”Potatis – Jordens guld” av Lena Djuphammar och Pernilla Rönnlid. Boken är en perfekt julklapp med härligt goda potatisrecept! Janssons frestelse är en riktig klassiker på julbordet. Knepet för denna goda Jansson är att använda mycket ansjovis.

Krämig Janssons frestelse
4 portioner

10 mjöliga potatisar
2 gula lökar
2 burkar ansjovis med spad á 125 g
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl ströbröd

Tillagning:
1 Sätt ugnen på 200° C.
2 Smörj en ugnsfast form eller fyra små portionsformar.
3 Skala potatisen och riv den grovt på mandolin eller rivjärn. Blötlägg inte potatisrivet, stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen. Om du vill förbereda din Jansson är det bättre att blötlägga den skalade potatisen innan du river den.
4 Riv löken. Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet.
5 Varva potatis, lök och ansjovis i formen med potatisen överst.
6 Blanda grädde, mjölk och ansjovisspad och häll hälften av blandningen i formen. Toppa med ströbröd.
7 Grädda i ugnen ca 30 minuter.
8 Ta ut formen och fyll på resten av gräddblandningen och grädda sedan ytterligare 10 – 15 minuter tills potatisen känns mjuk.

 

OM Svensk Potatis AB
Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK-märkt potatis. Vi har en neutral position i branschen vilket gör oss unika. En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser.Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet