Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Vinterfåglar Inpå Knuten – 2018

Tillhör du också den lilla tappra skaran som hjälper våra småfåglar i våra trädgårdar att klara livhanken över vintern? Jag har gjort det under många år nu. Det jag bjuder på är dotterns hemmagjorda solrosfröbollar, Lantmännens Vildfågelblandning, nötter och talgbollar samt andra olika produkter av deras sortiment av foder och talg för småfåglar. Allt serverat i ett tiotal upphängda fröautomater väl skyddade från vår alltid hungriga, katt Mysans tassar och tänder. Det är alltid lika roligt varje år att studera våra små vänner när de tar för sig av allt det goda i glatt kvitter.

I år har jag anmält mig på SOFBirdLife, för att försöka hjälpa till att räkna alla pjoddarna. Det blir inte lätt. Det har funnits höns här på gården i säkert mer än femtio år. Och där det finns höns, finns det småfåglar. Vi har genom fått “ärva” många hundra pilfinkar, flera små bofinkar och talgoxar, ett antal domherrar, grönfinkar, duvor, koltrastar, en mindre hackspett, en och en annan underbar liten rödhake, skränande skator, kråkor och kajor och andra små tillfälliga bevingade vänner som hittat vårt “uppdukade smörgåsbord”. Jag har ingen aning om i vilken generation årets småfåglar härstammar ifrån. Men de är alltså med stor säkerhet “barnbarn och barnbarnsbarnbarnbarn……” till de fåglarna man började mata här på gården för femtio år sedan! För många av fåglarna har ju sina bon här i vår trädgård året runt och får på våren tillökning av nya bevingade vänner, till glädje och nytta för både trädgårdens alla växter och dess trädgårdens ägare. För vi skulle verkligen inte vilja vara utan deras glada kvitter runt om i buskar och träd. Ett kvitter som formligen exploderar när våren kommer..

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av SOFBirdLife, mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men man vill ha ännu fler rapporter!

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26–29 januari, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får SOFBirdLife, bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan man också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har SOFBirdLife, bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.

Vill du kan du använda SOFBirdLife´s app “Vinterfåglar” för att registrera in dina observationer vid fågelbordet. Den kan du enkelt ladda ner från App Store eller Google Play och kommer att finnas tillgänglig i början av januari i god tid före VIK. Den är givetvis gratis. Appen innehåller förutom en räkningsfunktion många bilder och läten på de flesta arter som kan rapporteras. Den är med andra ord ett mycket bra hjälpmedel, och du kan skicka in dina observationer till databasen direkt från appen Vinterfåglar i din telefon.

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet