Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Olika sätt att bleka tänderna hemma

Människor har i alla tider försökt få vitare tänder, med en hel rad mer eller mindre konstiga metoder. Det finns många huskurer för tandblekning som är alternativ till ett dyrt besök hos tandläkaren, men var försiktig eftersom de inte är vetenskapligt bevisade eller till och med kan skada tänderna om man gör fel. Det allra bästa är självklart att köpa ett kit för tandblekning hemma, eftersom de är grundligt testade och bevisligen fungerar.

Tänder ser gula ut antingen av plack på tänderna, eller av missfärgningar på ytan. Missfärgning kan lätt behandlas med blekmedel och bra rengöring, och här kommer några exempel på huskurer för tandblekning genom tiderna. Tänk bara på att sådana här huskurer faktiskt också kan erodera bort emaljen, och visa det gulaktiga dentinet därunder. Du kan alltså få motsatt effekt om du inte använder ett professionellt kit, och dessutom skada tänderna. Om du vill testa en huskur, var oerhört försiktig.

Huskurer

Borsta tänderna med bakpulver. Det fungerar väldigt bra mot missfärgningar, men det är samtidigt oerhört effektivt när det gäller att borsta bort emaljen helt och hållet. Tänderna slits något oerhört när du borstar med bakpulver, eftersom det är ett slipmedel. Rekommenderas ej för tandblekning.

Gnugga tänderna med syrlig frukt. Frukt och grönt är bra, både för kroppen och för tänderna, men inte när det gäller tandblekning. Jordgubbar, ananas och citroner är frukter som har traditionellt har ansetts kunna bleka tänder, men det finns inga vetenskapliga bevis och det är osannolikt att de kan tränga igenom fläckarna på dina tänder. En del har blandat jordgubbar och bakpulver och påstår att det är en bra metod, men det enda du kommer göra är att slipa bort tänderna i rekordfart.

Använd äppelcidervinäger, ett naturligt desinfektionsmedel och rengöringsmedel. Ättiksyra, som är den viktigaste aktiva ingrediensen i äppelcidervinäger, dödar effektivt bakterier och den antibakteriella egenskapen hos vinäger är det som gör det användbart för att rengöra munnen. Man bör dock inte använda äppelcidervinäger varje dag, eftersom ättika har potential att ta bort emaljen på dina tänder, och kan få tänderna att bli mycket sköra.

Väteperoxid är ett naturligt blekmedel som också dödar bakterier i munnen. Det har använts i många år för att till exempel desinficera sår. Många kommersiella vitare produkter innehåller väteperoxid, även om den är mycket högre än vad du kommer att använda. Starkt utspädda koncentrationer verkar säkra för hemmabruk, men starka koncentrationer eller överanvändning kan orsaka irritation av tandköttet och tandkänslighet. Det finns inga studier för att visa effekterna av sköljning eller borstning med bara väteperoxid, men flera studier har analyserat kommersiella tandkrämer som innehåller både väteperoxid och slipmedel. Dessa har visat sig vara väldigt effektiva, men kan snabbt slipa ner emaljen.

Bleka tänderna professionellt hemma

Det bästa är helt enkelt att köpa ett kit för tandblekning hemma, eftersom man då vet att det är vetenskapligt bevisat att det fungerar, och helt ofarligt. Läs recensioner av de bästa tandblekningarna för hemmabruk och välj den sorten som passar dig bäst, ett helt startkit med tandskena och gel för blekning, eller en penna för att toucha upp lite här och var. Det går väldigt snabbt att göra, och du kan göra det hemma när det passar dig bäst. Något som faktiskt är väldigt grundläggande, men som många ändå missar, är värdet av tandborstning och tandtråd. Tänder missfärgas naturligt med åldern, och det är till stor del ett resultat av uppbyggnad av  plack. Regelbunden borstning och tandtråd kan hjälpa dina tänder att hålla sig vita genom att minska antalet bakterier i munnen, och förhindra plackuppbyggnad.

Självklart är det även bra att förhindra fläckar på tänderna innan de händer. De blir naturligt gulare med åldern, men begränsa livsmedel med starka färgämnen. Drycker som svart te, kaffe, rött vin, läsk och livsmedel som mörka bär är ökända för att missfärga tänderna. Det betyder inte att du måste undvika dem helt, men du bör begränsa hur lång tid dessa ämnen är i kontakt med dina tänder. Ett tips är att dricka med sugrör, för att förhindra direktkontakt med dina tänder, och borsta dina tänder strax efter att du har konsumerat starkt färgande drycker eller livsmedel. Rökning och snusande orsakar också missfärgningar. Ät mycket kalcium i din kost, som stärker dina tänder och din emalj.

Det finns några andra naturliga tandblekningsmetoder, men det finns inga vetenskapliga bevis för att de ens fungerar, och i så fall hur effektiva de är. Ibland ser man recensioner från bloggare eller kändisar, men det är inte alls bevisat att det fungerar. Att gnugga skal från apelsiner, citroner eller bananer på tänderna, att borsta med aktivt kol eller med kaolinlera sägs kunna ta bort ytliga fläckar och missfärgningar på tänderna. Det enda säkra är att ett kit tandblekning för hemmabruk faktiskt fungerar och att det är mycket snabbare och smidigare än många av huskurerna ovan.

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet