Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Att köra elcykel i naturen ingår inte i Allemansrätten!

Att köra elcyklar, segways och andra mindre fordon med motor i naturen, ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren. Ibland behövs dessutom dispens!

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Elcyklar med max 250 w motoreffekt
Allt fler använder eldrivna cyklar. En lätt eldriven cykel har inte större miljöpåverkan än en vanlig cykel. Terränganpassade modeller är däremot lättare att köra i terräng vilket riskerar att leda till mer skador då fler beger sig ut och också kör längre sträckor än vad de skulle ha gjort med en vanlig cykel. Skador från cyklar är inte ovanliga och kan komma att bli fler med ökande antal elcyklar.

Allemansrätten är ickemotoriserad. Om du vill köra elcykel på stigar, leder eller i terräng behöver du därför tillåtelse av den som äger marken – annars får du hålla dig till vägar. Den som fått lov av en markägare ska, som alltid, vara aktsam på att inte störa eller förstöra.
KÄLLA; ( Här kan du läsa mycket mer om vad som gäller.. )  Naturvårdsverket


Själv cyklar jag idag med en elcykel, en Ecoride Ambassadör, som frugan och jag delar på. Det är så otroligt mycket roligare att cykla på en elcykel än en vanlig cykel och har man också utslitna knä efter ett långt hårt arbetsliv, är det också mycket skonsammare att cykla på. Men att man inte fick cykla alls i naturen visste jag inte så detta var en ny erfarenhet. Men jag har lite svårt att förstå varför? Det är ju bara en helt vanlig cykel med en elektrisk hjälpmotor! Ingen bensin som kan läcka ut, inga avgaser. Så därför känns det lite som att detta förbud inte känns så eftertänksamt. Men nu är lagen så, så det är bara att acceptera och söka dispens om man vill ut i skog och mark och cykla..

Fler inlägg om Elcykel här på LoveLaholm.se

Så tar du hand om din elcykel! 

Ecoride Ambassadör – En bra elcykel!

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet