Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

​Många äldre sitter ensamma för mycket!

När arbetslivet är över och partnern gått bort är det lätt att hamna utanför det sociala. Nöjesprofilen Olle Larsson tycker att fler äldre ska gå med i föreningar. Och nu finns ett kommunalt bidrag att söka för organisationer som underlättar aktiviteter för stadens äldre.

Foto/Källa; David Lundin

Jag är själv änkeman och lever ensam och hade jag inte haft föreningslivet hade jag inte träffat så mycket folk. Jag känner flera som haft det jobbigt med ensamhet, särskilt män. Kvinnor är mer öppna och har fler vänner upplever jag, säger Olle Larsson i Helsingborg.

Nästan 60 procent av de som har äldreomsorg besväras av ensamhet, varav 43 procent ibland och 15 procent ofta. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen publicerade 2016. Och det är en bild som Olle Larsson känner igen.

Han är aktiv i flera föreningar men lyfter framförallt fram idrottsmuseet som ett gott exempel. Museet drivs ideellt och har sina lokaler i Idrottens Hus. Olle Larsson är aktiv i anekdotgruppen som bland annat ger ut böcker, nu senast jubileumsboken om Idrottens Hus 60 år.

Det fungerar lite som ett vuxendagis för oss äldre män. Någon är arkivarie, någon tar emot folk, det finns uppgifter till alla. Sådana initiativ behövs verkligen, säger han.

Men det finns mycket annat också. Olle berättar att hans vänner går bland annat på bridge, kör, vattengympa på Simhallsbadet, språkkurser på ABF och kasedans på Sundspärlan.

Sen finns ju träffpunkterna runtom i staden, där jag ibland varit gäst och lett allsång till eget dragspelskomp. Pensionärsorganisationerna SPF och PRO har också mycket aktiviteter, men informationen når kanske inte alltid ut till de äldre.

BIDRAG ATT SÖKA I HELSINGSBORGS KOMMUN ( EJ FÖR OSS I LAHOLM )
Nu finns även bidrag att söka för de föreningar och organisationer som jobbar för att motverka ofrivillig ensamhet bland stadens äldre i Helsingborg. Målet med bidraget är att öka chansen för de äldre att kunna ingå i något socialt sammanhang. Sista ansökningsdag är den 1 maj 2018.
KÄLLA; Helsingborg.se

Är det här något som finns i Laholms kommun också? Annars är det kanske en god idé, kommunen?
Här kan man läsa mer och se hur ansökningen ser ut!


Så här ser ofta dagarna ut för många äldre. Ensamma, på en parkbänk, utan sin livspartner. Foto; pixabay.com

Svar från Laholms kommun och föreningskonsulenten, Carl Fredrik Stefansson

CITAT; Carl Fredrik Stefansson
“Nej, Laholms kommun har inte något direkt bidrag till Pensionärsorganisationer så som Helsingborgs stad har. Som jag förstår det har Helsingborgsstad utformat sina bidrag så att Pensionärsorganisationer kan söka för aktivitetsstöd, administrationsstöd och hyresstöd. I Laholm kan i regel pensionärsföreningar inte söka för aktivitetsbidrag, då det bidraget i Laholm syftar till barn och ungdomar samt verksamhet för funktionshindrade. Något administrationsstöd har vi inte alls i Laholm. Däremot har vi hyresstöd/lokalbidrag och det erhåller pensionärsföreningar i Laholm. De pensionärsföreningar som är bidragsberättigade i Laholms kommun kan även söka något som kallas “Övrigt bidrag” för exempelvis utvecklings och försöksverksamhet, om man hade velat starta upp någon ny verksamhet. Däremot kan man inte söka detta bidrag för löpande verksamhet.

Här kan ni läsa mer om vilka bidrag Laholms Kommun har till föreningar:
Bidrag till föreningar
Regelverket som styr bidragsgivningen 

Laholms Kommun jobbar även med denna fråga på andra viss genom bl.a.. samverkan. Men även genom skapandet av mötesplatser som går under namnet “Träffpunkter”.
Du kan läsa mer om vad och var Träffpunkter finns här!

Sedan finns det Väntjänsten/Frivilligverksamheten. Du kan läsa mer om Frivilligverksamheten här!

När det gäller mer information om Träffpunkten och Frivilligverksamheten så hänvisar, Carl Fredrik,  till sin kollega, Barbro Jönsson, enhetschef på Preventionsenheten.
Ni som är intresserade kan kontakta henne på denna email: barbro.jonsson at laholm.se.

SLUT CITAT,  Carl Fredrik Stefansson

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet