Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Allt högre krav på hyresgäster

Det har blivit allt svårare att få egen bostad vilket tyvärr har drabbat både många unga, nyblivna vuxna som inte hunnit få en fast inkomst eller de som gjort misstaget att samla på sig en betalningsanmärkning. Då är det näst intill omöjligt att få en förstahandslägenhet i Sverige.

LoveLaholm.se i samarbete med VIXDAR Handelsbolag

Självklart kan en storstad som Göteborg skilja sig från en mindre stad, exempelvis Laholm. Men för att kunna flytta hemifrån som ung måste man börja planera i tid. Att en 16-åring ska behöva tänka redan nu på hur de smidigt ska kunna flytta hemifrån istället för att lägga fokus på studier, är något som diskuteras ofta och får många att höja på ögonbrynen.

Fläckfri bakgrund

För att öka chanserna att få en egen lägenhet, utan att behöva vara inneboende eller dela med andra, är det en fläckfri bakgrund som gäller. Visst finns det de som får hjälp av föräldrar eller de som har turen att få hjälp via kontakter, men de som inte har chansen bör se till att vara så duktiga som möjligt. Detta innebär att skaffa ett fast jobb så tidigt som möjligt, att inte samla på sig några skulder och att ställa sig i bostadskö redan som tonåring. Med andra ord kan misstag som ung straffas vid senare ålder. Det må låta hårt men det är tyvärr så verkligheten ser ut idag.

Hemma är bäst

De som väljer att studera vidare på universitet eller högskola får oftast en fast inkomst i form av CSN-bidrag och kompletterar det med ett extrajobb vid sidan om. Ibland kan även en tillfällig lösning vara ett snabblån, att täcka de kostnader som inte bidrag eller lön räckt till.

Hos jämförelsejänsten Fair-laan.se erbjuder lån till både mindre och större belopp. Låntagaren själv väljer långivare enligt egna krav och behov. Det kan också vara en hjälp inför flytten till en studentlägenhet. Med bostadspriser som ständigt ökar är det oftast en etta som studenter har råd med idag. Det fungerar oftast i några år tills man har skaffat sig ett fast jobb med bättre inkomst och därmed kan söka en större lägenhet. De som däremot har en trygg hemmamiljö och har möjligheten att stanna hos föräldrarna tills studierna är över väljer oftast den vägen istället.

Undvik hyresskulder

Men det är inte bara studenter som har svårt att få boende. För de som har slarvat med den egna ekonomin och samlat på sig betalningsanmärkningar eller är skuldsatta hos kronofogden blir det ett massivt berg att bestiga.

Hyresvärdar blir allt hårdare och de som förut kunnat se mellan fingrarna är inte lika givmilda idag. Handlar det dessutom om hyresskulder blir det näst intill omöjligt att få egen lägenhet. Med andra typer av betalningsanmärkningar har man fortfarande en liten chans att kunna hyra en bostad i förstahandskontrakt, men med hyresskulder ser det mycket mörkare ut.

Om man tänker sig att 10 procent av hyresvärdar kan tänka sig att ge skuldsatta en chans går det plötsligt ner till 1-2 procent när det rör sig om hyresskulder. Därför är det av största vikt att inte enbart göra allt för att undvika anmärkningar men framför allt att undvika anmärkningar relaterade till hyra. Hyresgäster bör alltid prioritera hyran; framför allt annat. För de som inte kan ta hjälp av vänner eller familj finns det möjlighet att ta ett snabblån som kan täcka en, eller ibland flera, hyreskostnader.

Det finns hopp

En betalningsanmärkning innebär inte slutet för sökandet av lägenhet, men det kan ta upp till flera år att komma på fötter igen. Tyvärr är det många som får bita i det sura äpplet ett tag och förhoppningsvis därmed lärt sig av sina misstag. Ett alternativ blir att bo hos vänner, föräldrar eller vara inneboende. En lägenhet i andrahand är också en väg för många, men man bör dock vara medveten om att det är allt fler hyresvärdar som tar en kreditupplysning även vid uthyrning i andrahand.

Nya kostnader

Efter att ha fått en egen lägenhet bör man räkna med nya kostnader som medföljer. Ett hem ska försäkras, elektricitet ska betalas och idag är Internet-anslutning ett måste i de flesta hem. Se därför till att ha en buffert innan du flyttar hemifrån, särskilt om du flyttar till din första lägenhet, så du slipper sova på golvet i månader eller sitta där med levande ljus när elektriciteten stängs av. Tänk även på matkostnader och andra kostnader såsom hygienartiklar eller utrustning till städning. Hos många låneförmedlare kan man som sagt ta hjälp i form av snabblån om krisen skulle vara framme. Se bara till att betala tillbaka lånen i god tid.

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet