Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Månadens recept april – Potatisbullar

Smaka på kulturarvet! Potatis i tiden är ett projekt för att berätta historien om och kring potatis i Sverige genom tiderna. – Det är viktigt bevara vår svenska mathistoria, inte minst för unga människor som kanske inte vuxit upp med potatis på det sätt som tidigare generationer har gjort. Svensk Potatis, vill berätta om vilken betydelse potatisen har haft, som nödföda för överlevnad till gastronomisk njutning i finrummen.

Foto; Thomas Carlén

LoveLaholm.se i samarbete med Svensk Potatis

Potatisbullar – recept från ”Potatis i tiden”
Vad kan väl passa bättre i dessa dagar då matsvinnet på våra tallrikar är uppmärksammat och en mycket viktig fråga, att då laga till ”Potatisbullar” av kokt potatis. Vår nya hemsida ”Potatis i tiden” har många recept där man använder sig av kokt potatis. Besök hemsidan och inspireras att tillaga historiska såväl som nya recept. Detta recept är ursprungligen från ”Hemmets stora kokbok” utgiven år 1929.

Potatisbullar
4 portioner

500 g kokt kall potatis, skalad (ca 650 g rå potatis med skal)
50 g matfett
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita

Till panering:
1 dl ströbröd eller panko

Till stekning:
Matfett

Beredning
Riv potatisen.
Blanda potatis, matfett, äggula och salt.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i potatissmeten.
Forma smeten till runda bollar och platta till dem. Vänd biffarna i ströbröd/panko.
Låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek potatisbiffarna gyllenbruna i matfettet.

OM Svensk potatis
Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK-märkt potatis. Vi har en neutral position i branschen vilket gör oss unika. En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser.

 

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet