Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Nationaldagsfirande i Laholms vackra stadspark!

Den 6 juni firar vi som vanligt nationaldagen i vår prisbelönta Stadspark med mängder av spännande aktiviteter, nationaldagsfirande och scenunderhållning för både stora och små. OBS! Den 6 juni 2014 var förresten den dagen då LoveLaholm.se lanserades så vi fyller fyra år just den sjätte juni 2018!

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se 

Den 6 juni går nationaldagsfirandet av stapeln i Laholms vackra stadspark, i sedvanlig ordning. Besökarna kommer att kunna njuta av en mängd utställare, tal, musik, trädgårdsaktiviteter och annat roligt för både stora och små. Dessutom uppmärksammar vi att vår vackra stadspark fyller 10 år! På dagen kommer det att finnas både nya och gamla utställare till detta mycket uppskattade arrangemang. Fritt inträde så klart. Nationaldagsfirandet i Stadsparken är ett arrangemang av Kulturskolan och Laholms kommun

Vi på LoveLaholm.se ser fram emot att tillsammans med er fira ett fantastiskt nationaldagsfirande – i år igen!
LoveLaholm.se lanserades just den 6 juni 2014 och vi hade stora förhoppningar med den. Någon månad senare kom Laholms Kommuns egen stora webbsatsning som kostade några miljoner av skattemedel ( lite för mycket tyckte många ) tillika lika mycket i marknadsföring. Vilket litet företag har de pengarna? Så kan det gå!

OM PARKEN
Från gammal banvall till prisbelönt park. Utsedd till Årets park 2013 på Elmias branschmässa Park Inspira!

Laholms Stadspark är ett under av växtlighet med en rik flora.. Vad vore en stad utan en park? Under väldiga bokar och ekars tysta grönska slingrar sig stigen fram över små mysiga repbroar som passerar över porlande bäckar. I snart sagt vartannat träd sitter det en färgglad fågelholk. Parkbänkar finns placerade utmed stigen. En del fantasifullt skapade med en liggande dam.

anders_olund_flickapabanken
Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Våren och försommaren i stadsparken
Våren och försommaren är av många en efterlängtar årstid. Nu får vi njuta av ljuset tidigare på morgonen och senare på kvällen. Äntligen värmer solens strålar lite mer och lockar fram både djur och växter. Vi söker efter vårtecken såsom första tussilagon eller första lärkan. Arbetet i vår stadspark är i full gång. Vårbacken blommar för fullt av de kvarts miljon vårlökar. Savannen är nerklippt och perennerna skurna.
info

Foto; Carl Stridsberg
 info
Savannen • Woodland • Ifvarssons trädgård • Fjärilsängen • Vårbacken Djungelbäcken • Trollstigen Nässelbacken • Magnoliaporten • Vilda skogen

Varmt välkommen till Stadsparken – Mästerverket i Laholm!

 
Foto; Carl Stridsberg
info

Lite historia
Det finns alltid något att upptäcka i Stadsparken i Laholm, ja till och med på vintern blommar det på sina håll i parken. Landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz tänkte på både stora och små när han förvandlade den gamla banvallen till prunkande park. Ett riktigt mästerverk som 2013 prisades med utmärkelsen Årets Park. Allt började när den forna Västkustbanans passage genom Laholm skulle läggas om utanför stadskärnan. Eftersom banvallen låg strax intill stadskärnan, låg det nära till hands att låta göra en stor park av banvallen och den gamla Stadsparken. 2007 tog tekniska enheten i Laholms kommun kontakt med Peter Gaunitz, den i dag framlidne landskapsdesignern och konstnären, som nappade på idén. I september 2013 nominerades Laholms stadspark till Årets park i kategorin ”nyanlagda/ ombyggda parker” på Elmias branschmässa Park Inspira. De andra två nominerade var Positivparken i Göteborg och Strömparken i Norrköping. Tusentals timmar av hårt arbete gav resultat – Laholms stadspark kröntes till Årets park och mästerverket var fullbordat.

Växtförteckning finns att hämta på Laholms Turistbyrå eller på Medborgarservice i Stadshuset.
Finns även att läsa digitalt här

aurorafjarilutstracktavinga800
Vackra fjärilar finner man på ”Fjärilsängen”. Aurorafjäril, hane. Foto; Carl Stridsberg

Skolungdomar och förskolor använder parken på olika sätt. Skolungdomar från Lagaholmsskolan joggar med sina lärare på de slingrande stigarna.

skolungdomar800
Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Parken betyder också mycket för pensionärer som kan få en rofylld promenad genom den lummiga grönskan, kanske rasta sina hundar, stanna upp och vila vid en parkbänk, språkas vid lite och beundra någon vacker blomma..

Pensionarer680
Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Ebbaredstugan är en ryggåsstuga från 1824. Intill finns bygdemuseum med keramik och saker från gamla apoteket i Laholm. Försäljning av fika på sommaren..

Ebbaredsstugan728
Ebbaredsstugan, Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Här nedan kan ni läsa vad som hände under de senaste åren som gått
Parkvandringen med experterna Gunnel Carlson och Laholms Peter Bengtsson lockade mängder av trädgårdsentusiaster till den stora rundturen bland de geografiska ståndortsplaceringarna runt om i parken.

Peter_Bengtsson728
Peter Bengtsson i sina alltid lika färgranna byxor!

Peters utmaning till besökarna om att ta med sina favoritväxter verkade ha gått hem i stugorna. Framåt eftermiddagen hade Peter fullt upp med att plantera alla inkomna bidrag i ”Peters rabatt” vid tennisbanorna. För barnen fanns det massor att hitta på. Nappträdet invigdes, Djungelbandet spelade, och livs levande sagofigurer stod uppradade längs Sagostigen.

ParkensDag_2015_Skillatrollet728
Skillatrollet. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

När Skillatrollet begav sig ut på upptäcksfärd skulle alla följa med. För vem vill inte ha en skillatatuering? Lyckligtvis lyckades inte vädrets makter rå på alla de som kommit för att lyssna på Daniel Lemma och West of Eden. En kader med paraplyn i vädret stod och njöt tillsammans av tonerna vid Stora scenen, ända till slutet.

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet