Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Upplev Laholm året runt!

I Kungsbygget har du tillfälle att uppleva fartens tjusning. Man behöver inte vara rodelexpert för att åka sommarrodel, allt du behöver göra är att följa reglerna. Du bestämmer tempot själv – med hastighetsreglaget kan du bromsa upp eller öka farten på kälken. Redan efter 3 åk är du en proffsig rodelåkare.

Rodelåkning är sommarens häftigaste upplevelse. Foto, Carl Stridsberg

Gör något roligt! – åk SommarRodel i Sydalpin
Södra Sveriges enda sommarrodelbana i Kungsbygget ligger på Hallandsåsens nordsluttning 110 km från Köpenhamn, 70 km från Helsingborg och 50 km från Halmstad. Kommer ni söderifrån, kör E 4:an till avfart 71, kör sen gamla E 4:an till Örkelljunga, sväng vänster väg 24 mot Laholm ca 12 km. Sommarrodel är en fantastisk upplevelse för både unga och gamla, alla har lika kul! Idealiskt för föreningar, skolor, svensexor, möhippor och familjer. Direkt i närheten av Hallandsåsens härliga skogsområden och vandringsleder.

I Kungsbygget har du tillfälle att uppleva fartens tjusning. Man behöver inte vara rodelexpert för att åka sommarrodel, allt du behöver göra är att följa reglerna. Du bestämmer tempot själv – med hastighetsreglaget kan du bromsa upp eller öka farten på kälken. Redan efter 3 åk är du en proffsig rodelåkare. (Vet ni förresten vem som innehar rekordet fortast ner? Självaste Ingmar Stenmark!) Flera hundra m (935) slingrar sig banan ner genom härliga skogar och ängslandskap. Ensam eller 2 på en rodel – hur som helst kommer du att bli begeistrad av denna fantastiska fritidsupplevelse. Kungsbygget har nu även linbanor. Den kan du testa att åka linbana utför Hallandsåsen. 100 meter eller 700 meter.

Laholms Stadspark
På sommaren får man inte missa ett besök i Laholms vackra Stadspark. Parken har fått ett jättestort lyft och dessutom blivit vald till Sveriges vackraste park i sin kategori för några år sedan. I parken kan man vandra runt helt själv och njuta av allt vackert. Men det finns också möjlighet att följa med på guidade vandringar där de olika områdena presenteras; Savannen, Trollskogen och Fjärilsängen. Guidade vandringar brukar börja vid fontänen i början på parken.  Nästa plats inne i Laholm, du inte får missa är stadsdelen, Gamleby, med sina små pittoreska gränder och blommande trädgårdar. Efter att du vandrat runt här vill du kanske ta ett dopp i havet? Då är det dags att besöka vår långa sandstrand som är Sveriges längsta, 12 km lång. Jo, just, om du inte har någon bil att köra runt i Laholm med omnejder och därför behöver hyra en bil kan du jämföra priser på hyrbilar vid Halmstad flygplats.

LS_guidad_tur728
Stadsparken, sommaren 2014. Foto, Carl Stridsberg

Gemytlig och charmig
Genom sin behändiga storlek är det praktiskt att strosa runt på stadens små gator, torg och gränder. En klassiker är att sitta på en bänk, ätandes en mjukglass, vid den imponerande brunnen. Centrala Laholm präglas av charmiga butiker, här finns det mesta du kan önska dig. Som Smyckets Ur & Guld, stadens mysigaste butik, eller bageriet, Charlies House, som erbjuder nybakade bröd på fredagar till exempel.

Gamleby_Bageri728
Gamleby. Foto, Carl Stridsberg

Sveriges längst sandstrand, 12 km lång!
Laholm är välkänd för sitt havsbad, med Sveriges längsta sandstrand, 12 km lång. Här kan du ägna dig åt att bada, spela strandfotboll, boule och andra sommarspel som minitennis.


På gång; Strandfotbollsturnering. Foto, Carl Stridsberg

På sommaren brukar man erbjuda många olika aktiviteter på stranden och här finns också flera matställen, som Hotell Strandpensionatet.


Mellbystrand. Här trivs alla, liten som stor. Foto, Carl Stridsberg

Konststaden
Laholm kallas ofta för ”den lilla staden med de många konstverken” och det märks på sommaren då turisterna gärna stannar för att kika på konstverk i alla dess former runt om i staden. På café Cecilias, på hörnet på Stortorget, kan du kika på den populära Kirk Ralphs roliga konstverk han skapat härinne.

Hasttorget_Statyn728
Hästtorget, Foto, Carl Stridsberg

Teckningsmuseum
I Laholm finns Världens enda teckningsmuseum! Här erbjuds många fina konstutställningar.

Teckningsmuseetb728
Teckningsmuseet, Foto, Carl Stridsberg

Ångbåten
På Lagan erbjuds turisterna en åktur med Laholms egen lilla ångbåt, SS Lagaholm.


Ångbåten S/S Lagaholm, Foto; Carl Stridsberg

Turistbyrån säljer fiskekort för fiskevårdsområdena Lagan, Smedjeån, Uddaredssjön samt Hjörneredssjön. Du kan även köpa biljetter till Ångbåten samt vissa arrangemang. Här finns flytvästar för uthyrning i många olika viktklasser.

Hjörneredssjöarna
Fiska kan man även göra i Hjörneredssjöarna, en bit utanför Laholm. Det är ett av mina egna ”Smultronställen” i Laholm – Det underbara naturområdet och sjöarna vid Hjörnered! Här finns många vandringsleder, man kan fiska, paddla kanot, tälta och vandra i vackra bokskogar. Kanske klättra ner i Midsommargrottan och träffa ”Midsommartrollet”.

Hjörneredssjöarna är ett sjösystem som sträcker sig från Knäred via Hjörneredssjön till Skogaby. Hjörneredssjöarna är ett konstgjort sjösystem som bildades i och med att Lagan dämdes upp vid Skogaby. Sjöarna ligger på samma plats som byn med namnet Hjörnered tidigare låg. Byn sattes i och med fördämningen under vatten. Området är känt för sitt friluftsliv, det är vanligt att paddla kanot och tälta i området. I området finns också en lägerplats för Scouterna. Många kommer också till sjösystemet för att fiska.


Härliga Hjörneredssjöarna. Foto, Carl Stridsberg

De vanligaste fiskesorterna är gös, gädda och abborre. Fiske får ske endast med handredskap och max ett per fiskekort. Fiskekort krävs för de som fyllt 16 år. Barn som inte fyllt 16 år får fiska utan att lösa fiskekort. Fiskekort går att köpa på: Turistbyrån, tel 154 50 Laholms Sportfiskeaffär, tel 123 34 Shell, Knäred, tel 501 78 Ysbyhallen, Ysby, tel 623 30 Ysby Gamla Lanthandel, Ysby, tel 620 10

Fisketips
För att lyckas bäst att fånga gös är dragrodd/trolling ett bra fiskesätt. Rödvita wobblers i olika storlekar samt sådan som det går att ställa in fiskedjupet på fungerar mycket bra.

Vippentorpet
Är du nu sugen på en fika kan du ta en kopp kaffe med hembakat på det gamla torpet som kallas för Vippentorpet, en bit bortanför Hjörneredssjöarna och känna tidens vind susa genom löven på bokskogen.


Vippentorpet. Foto, Carl Stridsberg

Vinter i Laholm
Vintertid kan du göra ett besök på vårt härliga ”fjäll” och skidort, Vallåsen, som  är en underbar vinterupplevelse för hela familjen med hela elva nedfarter och liftar för både nybörjare och vana åkare. De senaste säsongerna har man haft öppet i snitt 70 dagar ….


Foto; Vallåsen

På vintern kan man åka skidor på Vallåsen, Hallandsås. Här erbjuds varierande skidåkning över stora ytor. Det finns 5170 m preparerade nedfarter och en sammanlagd åkyta på 200,000 m2. Med en största fallhöjd på 145 m och längsta nedfart på 1260 m erbjuder Vallåsen röda, gröna och blå nedfarter. Men en nyinköpt Snöfabrik med komplettering av snökanoner garanteras snötillgång. Liftsystemet innefattar två stolbanor, varav en expresslift och tre släpliftar, vilket gör att Vallåsen en kapacitet på 7200 personer/timme. Liftkapaciteten är väl avstämd med utrymmet i backarna, d v s det skall aldrig bli för trångt i backarna.

Vallåsen på sommaren
På sommaren åker du istället mountainbike nerför branterna. Alla kan cykla här som har lite vana..

Välkommen till Laholm!

Relaterade inlägg

Posta kommentar

Kommentarer1

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet