Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Kristi himmelsfärdsdag, Dies sanctus ascensionis Domini, idag!

Kristi himmelsfärdsdag, Dies sanctus ascensionis Domini, Helge torsdag, är inom kristendomen dagen då Jesus efter uppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna och har firats sedan 300-talet.

Foto; pixabay

Dagen infaller 39 dagar (den 39:e dagen) efter påskdagen. Liksom påsk och pingst bygger dessa båda helger på måncyklerna och infaller därför vid olika datum olika år. Någon egentlig årsdag av Kristi himmelsfärd, kan man alltså inte tala om. Den liturgiska färgen är vit på den här dagen.

” ’Jag skall sända er vad min fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden tills ni har blivit rustade med kraft från höjden.’ Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen. De föll ner och hyllade honom och återvände sedan till Jerusalem under stor glädje. Och de var ständigt i templet och prisade Gud.”

Firande
Kristi himmelsfärdsdag har firats sedan mitten av 300-talet, eventuellt sedan 375. Då firades redan en högtid vid den tiden på året. Högtiden har kallats betessläppningen, eftersom det var då man lät boskapen gå ut på bete. I vardagligt tal benämns dagen ibland Kristi himmel eller Kristi flygare.

Sverige
Helgdagen infaller alltid på en torsdag, vilket gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet. Sedan 1924 eller 1925 firas dagen också som folknykterhetens dag. Den ansågs tidigare vara den första sommardagen i stora delar av Sverige och kallades därför bland annat ”barärmdagen”, eftersom kvinnorna började gå med bara armar, och ”första metardagen” då sommarfisket inleddes.

KÄLLA; Wikipedia

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet